Ana içeriğe atla

Başkent'in kalbi Ankara Kalesi

Başkent'in kalbi Ankara Kalesi

Ankara Kent Konseyi Kale Çalışmaları Meclis Başkanı Şevket Bülent Yahnici, Ankara Kalesi'nin Başkent'in kalbi olduğunu ifade etti.



Şevket Bülent Yahnici, Ankara Kalesi'nin önemli bir figür olduğunu belirtirken, kale etrafında Hacı Bayram Veli camisi ile birlikte UNESCO listesine girebilmesi için gayret gösterdiklerini açıkladı.



Ankara Kent Konseyi Kale Çalışmaları Meclis Başkanı Yahnici Ankara Kalesinin Başkentin kalbi olduğunu ifade etti.

Yahnici, kale çehresinde korunmuş evlerin sanat galerisi, kafe, restoran vs. gibi kültür sanat ve sosyal hayata kazandırılması, gelecekte kalenin önemli simgelerinden biri olacağını ifade etti.



Yahnici, Ankara Kalesi'nde geceleri herkesin rahatça gezebileceği, müzik seslerinin yükseldiği, gündüzleri sokak sanatçıların dolu olduğu bir ortam yaratmak ve buna bağlı olarak kalede iyileştirme çalışmalarının yürütüldüğünü dile getirdi. Yahnici, bunun için Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı ile eş zamanlı sokak iyileştirme çalışmalarına hız vermek istediklerini söylerken kalenin sosyo-kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarılması gerekliliğini söyledi.



Ankara Kalesi'nin en büyük özelliklerini sıralayan Yahnici, kale içerisinde galeriler, resim sergileri, çini, seramik, ebru sanatçıları ile sanat kokan bir hal aldığını söyledi. Kale içinde barındırdığı müzeler ile önemli bir konumda olduğunu söyleyen Yahnici, dünyada eşi benzeri olmayan ve 800 satranç takımlarının sergilendiği Satranç Müzesi ile stratejik bir müze konumunda olduğunu belirtti. Galerilerde antika eserlerin sergilendiği, Arkeolojik Müze ile Rahmi Koç Müzeleri'nin kalenin mihenk taşlarından birisi olduğunu açıkladı. Hem Türkiye hem de Avrupa çapında müzeciliğin amiral gemisi olan Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin Ankara'ya özel bir anlam kazandırdığının altınız çizdi.



''Ankara Kalesi'nin en büyük sorunu 'trafik ve otopark' sorunudur''



Ankara Kalesi'nde metal yorgunluğu olduğunu söyleyen Yahnici, kale sorunları arasında, güvenlik ve otopark probleminin uzun yıllardır çözülemediğini, kalenin trafiksizleştirilmesi gerektiğini ve bunun dışında korunmaya müstahak evlerin, seçilip korunması ve korunur hale getirilmesi gerekliliğini belirtti.



Başkentin Kalbi Ankara KalesiBaşkentin Kalbi Ankara Kalesi

Kalede en büyük problemin yoğun araçlardan kaynaklandığını belirten Yahnici sözlerine şöyle devam etti: ''Bu araç trafiğinin kesilmesi lazım. Kalenin en üst yeri olan Akkale’nin müstakil bir müze olarak açılması veya Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne bağlı bir müdür müdavimlik şekilde hayata kazandırılmasıdır. Eğer onu yaparsak oradan yabancı turist Akkale’ye kadar çıkabilecek, oradan da aşağı oturmaya münasip yerler de olacak. Oralarda insanların zaman geçirebilmesi için restoran ve kafeler de yapılabilir. Oraya çıkan turist aşağıya yürüyerek inebilecek.



Bunlar hep bizim kale için düşündüğümüz çözüm önerileridir. Otopark probleminin çözümü için Büyükşehir Belediyesi bir komite kurdu. Komite de bizde çalışıyoruz, genel sekreter yardımcısı bir dostumuz bu komiteye başkanlık ediyor. Onun gayreti ile bu işi de çözebilirsek, kalenin de büyük bir ölçüde otopark probleminin çözüleceği bir kaleye kavuşacağız.  Bütün bunları yaparsak iç kalenin sağlıklı bir hale getirilip, otopark problemini çözerek, en önemlisi ise güvenlik problemini çözersek netice alacağız. Çünkü güvenlik çok büyük bir problem, maalesef bu sorunu çözemedik. Trafiksiz bir kaleyi hayata geçirebilirsek, bu kaleyi inşallah sokaklarında ressamların tuvallerini kurup, şövalyelerini kurup resim yapacakları, müzisyenlerin ellerinde gitar ve bağlamaları ile müzik yapacağı, sanatın ve kültürün yoğunlukla fışkıracağı bir kale hayalimizdir.



''Hedefimiz UNESCO'ya Ankara Kalesi'ni açık hava müzesi olarak tescillemek''



''Hedefimiz UNESCO'ya Ankara Kalesi'ni açık hava müzesi olarak tescillemek''

Yahnici, Kent Konseyi ve Altındağ Belediyesi'nin pandemi evrelerinde çok geniş çalışmalar yaptığını söylerken UNESCO’ya Ankara Kalesi’ni bir açık hava müzesi olarak tescil ettirmek yolunda çalışmalar üstünde durduklarını ifade etti. Ankara bir açık hava müzesine sahip olduğunu fakat Ankaralıların bile bunun farkında olmadığının altını çizdi.


https://haberton.com/baskentin-kalbi-ankara-kalesi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den