Ana içeriğe atla

Boşnak kadınlarının Boşnak böreği mesaisi

Boşnak kadınlarının Boşnak böreği mesaisi

Boşnak kadınları, geleneksel lezzetleri olan Boşnak böreğinin bayram sofralarında yerini alması için şimdiden hazırlıklara başladı.

Hem yoğurması hem de açması zor olan hamurlar, malzemeleriyle birleşerek tepsilere koyulup buzdolabında bekletiliyor.

Her bayram Boşnakların kahvaltı sofrasında yerini alan geleneksel lezzet Boşnak böreği için hazırlıklar başladı. Pandemi nedeniyle kalabalık masa etrafında toplanılmayacak olsa da Boşnak kadınları, geleneği bozmayarak bayrama sayılı günler kala çeşit çeşit börekler yapmak için kolları sıvadı. Özenle hazırlanan, hem yoğurması hem de açması zor olan hamurlar, malzemeleriyle birleşerek tepsilere koyulup şimdiden buzdolabında bekletiliyor.

Boşnak böreğinin hamuruna ne konulur?

MALZEMELER
1 kğ un
1 yemek kaşığı tuz
2 bardak ılık su
Yarım kalıp beyaz peynir
Yarım kalıp lor peyniri
2 yumurta
YAPILIŞI
1 kilogram unu eleyip, üzerine 1 yemek kaşığı tuz ve 2 büyük bardak ılık su ilave ediliyor. Hamuru yoğururken topak topak olmamasına özen göstermeli. Güzelce yoğurup, kulak memesi kıvamına getirildikten sonra da bir kez daha yoğurup, yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. İç malzemesine Yarım kalıp beyaz peynir, yarım kalıp lor peyniri ve 2 yumurta kullanılıyor.
PÜF NOKTASI
Yanlış bilinen bir doğruyu da, Boşnak böreğine kesinlikle maya koyulmaz, pişme aşamasında hem altının hem de üstünün eşit seviyede pişmesi gerekli.
Boşnak kadınlarının Boşnak böreği mesaisi
Boşnak kadınlarının Boşnak böreği mesaisi

1969’da Yugoslavya’dan Türkiye’ye göç eden ve İstanbul’un Bayrampaşa ilçesinde yaşayan Hasniye Balkan (69), Boşnak böreğinin tarifini, yapımındaki püf noktaları ve çeşitlerini anlattı. Boşnak böreği yapımında kullanılan malzemeler ile ilgili bilgi vererek sözlerine başlayan Balkan, “1 kilogram undan, 2 hamur çıkıyor. Ondan da bir tepsi börek oluyor. 1 kilogram unu eleyip, üzerine 1 yemek kaşığı tuz ve 2 büyük bardak ılık su ilave ediyoruz. Bu hamuru yoğururken topak topak olmamasına özen göstermek lazım. Güzelce yoğurup, kulak memesi kıvamına getirildikten sonra da bir kez daha yoğurup, yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Yanlış bilinen bir doğruyu da söyleyelim, Boşnak böreğine kesinlikle maya koyulmaz” diyerek püf noktalardan bahsetti.

TADINA DOYUM OLMAZ; BİRÇOK ÇEŞİDİ VAR

Pırasalı börekten peynirli böreğe kadar birçok çeşit olduğunu söyleyen Hasniye Balkan, malzemesi ve yapımı ile kabaklı böreğin tarifini verdi:

Boşnak kadınları, geleneksel lezzetleri olan Boşnak böreğinin bayram sofralarında yerini alması için şimdiden hazırlıklara başladı.
Boşnak kadınları, geleneksel lezzetleri olan Boşnak böreğinin bayram sofralarında yerini alması için şimdiden hazırlıklara başladı.

“Alışılmışın aksine, kabaklı börek yapacağız. 1 tepsi kabaklı börek için, 4 kabak gerekiyor. Kabaklar güzelce soyulup, küp küp kesiliyor. Sonrasında ise bir tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker ilave ediliyor. Bu şekilde karıştırıp harcı hazırlandıktan sonra, avuç içine alınıp suyu iyice sıkılıyor. Sonrasında masada açıp, eritilen 500 gram tereyağı ile biraz yağladığımız hamurun üzerine dağıtılıyor. Tekrardan biraz yağlayıp, kol böreği şeklinde dikkatlice tepsiye koyuyoruz ve yüksek ateşte pişiriliyor."

HEM BAYRAMDA HEM EĞLENCEDE TERCİH DÜZ BÖREK

Hem bayramda hem de düğünlerde en çok tercih edilen börek çeşidinin ‘düz tepsi böreği’ olduğunu söyleyen Hasniye Balkan, “Bizim esasında bayram böreğimiz, düz börek. O peynirli oluyor. Yarım kalıp beyaz peynir, yarım kalıp lor peyniri ve 2 yumurta kullanılıyor. Güzelce yoğurulup, harç hazırlanıyor. Katı yağ ile tepsi yağlanıyor ki hamur çok toplanmasın.

Hem yoğurması hem de açması zor olan hamurlar, malzemeleriyle birleşerek tepsilere koyulup buzdolabında bekletiliyor.
Hem yoğurması hem de açması zor olan hamurlar, malzemeleriyle birleşerek tepsilere koyulup buzdolabında bekletiliyor.

Daha sonra hamurlar kare kare kesilip, eritilmiş kaymak ve tereyağına batırıldıktan sonra elde açılarak tepsiye diziliyor. İlk kat dizildikten sonra, üstüne peynir karışımı ekleniyor. Burada peyniri çok koymamak önemli çünkü o zaman lezzetli olmuyor. Daha sonra böreğin diğer yarısı da hamurları açarak yapılıyor. Son olarak eritilen tereyağı ve kaymak üstüne gezdiriliyor. Ardından yüksek ısıdaki fırında pişiriliyor” diyerek düz böreğin yapımını anlattı.

Hasniye Balkan, böreklerin pişme aşamasında hem altının hem de üstünün eşit seviyede pişmesi gerektiğinin de altını çizdi.



source https://haberton.com/bosnak-kadinlarinin-bosnak-boregi-mesaisi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den