Ana içeriğe atla

Evcil hayvanı olanlar dikkat; mikroçip süresi daralıyor

Evcil hayvanı olanlar dikkat; mikroçip süresi daralıyor
Evcil hayvanı olanlar dikkat; mikroçip süresi daralıyor

Evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere yönelik yürürlüğe sokulan mikroçip uygulamasında son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu hatırlatan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baydın, merak edilen soruları yanıtladı.



26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesine dair yönetmeliğe ilişkin evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi.



Veteriner hekim Ahmet Baydın, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacağını dile getirdi.



Mikroçip uygulamasının nasıl yapıldığını anlatan Baydın, “Deri altı enjeksiyonu şeklinde uygulanan çok basit bir işlemdir. Hayvanımıza aşı yaparmış gibi direk derisinin altına pirinç tanesi büyüklüğündeki implantı yerleştiriyoruz. Ortalama 3-5 saniye kadar sürüyor. Anestezi gerektirmez, hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. Ayrıca mikroçip hayvan vücudunda ömrü boyu dayanabilir” dedi.



Evcil hayvanı olanlar dikkat; mikroçip süresi daralıyorEvcil hayvanı olanlar dikkat; mikroçip süresi daralıyor

Evcil hayvanını sokağa bırakanlara cezai işlem uygulanacak



Hayvan sahiplerine mikroçip çağrısında bulunan Baydın, “Çip ile hayvanlarımıza 15 haneli bir kimliklendirme işlemi yapılıyor. Bu sayede hayvanın kaybolması durumunda, sahibine ulaşılabiliyor. Kayıp durumlarında GPS gibi takip edemiyorsunuz ama kayıp ibaresi sistemde gözüktüğü için hayvanı getiren vatandaşın asıl sahibi olup olmadığını anlayabiliyoruz. Aynı zamanda da bu sistem sayesinde daha önce yapılmış işlemler ve aşılanmalar da görülebiliyor” dedi.



Çip taktırmayan kişilere karşı oluşabilecek yaptırımlara dikkat çeken Baydın, “Çip yasasına uymayan hayvan sahiplerine maddi para cezası uygulanacak. Bunun yanı sıra veteriner hekimler olarak, bu hayvanlara herhangi bir hastalanma durumunda müdahalede bulunamayacağız” şeklinde konuştu.



Baydın, yeni doğmuş hayvanlarda çip zorunluluğunun 180 gün sonra uygulanacağını aktardı.



Yazar: Tuğba Öztürk

#ahmetbaydın #çipzorunluluğu #evcilhayvan #mikroçip #veteriner
https://haberton.com/evcil-hayvani-olanlar-dikkat-mikrocip-suresi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed...

Mısır sapları elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Adana’da hasadı yapılan mısırın tarlada kalan sapları özel makinelerle kesilip balya haline getirildikten sonra fabrikalarda yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Kentte mısır hasadı sürerken, tarlada kalan ürün sapları da enerjiye dönüşmeye başladı. Son yıllarda yaygınlaşan ve özel makinede balyalanan mısır sapları, bazı fabrikalar tarafından elektrik üretiminde kullanıyor.Yüksek ısıda yakılan mısır saplarından elde edilen enerji, türbinlere aktarılarak elektrik […] source https://haberton.com/misir-saplari-elektrik-enerjisine-donusturuluyor/

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir Yıkıcı depremler sonrası çocukların yaşayabileceği travmalara dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Sınıflara misafir olarak gelen bu öğrencilerimize ‘depremzede öğrenci’ demek onu kırabilir, ötekileştirebilir, kendini ayrımlaştırılmış  gibi hissettirebilir” dedi. Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde kimi yakınlarını kaybetti, kimi yaşıtlarının yaşadığı afeti kilometrelerce öteden takip etti. Çocuklar deprem bölgesinde olsun ya da olmasın, yaşanan felaketten en ağır şekilde etkilendi. Peki bu süreçte onlara nasıl yaklaşmak, Türkiye'nin acı gerçeği depremi nasıl anlatmak gerekiyor? Deprem yaşayan çocukların yoğun kaygı ve korku içerisinde olduğunu aktaran Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. D...