Ana içeriğe atla

Enerji güvenliğinin ekonomi için önemi

Enerji güvenliğinin ekonomi için önemi
Enerji güvenliğinin ekonomi için önemi

Enerji güvenliğinin ekonomi için önemi... Geçen hafta Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji fiyatlamalarındaki etkisinden bahsetmiştim. Yazımın sonunda da meşhur "Rus Kışının" bütün Dünya'yı saracağını söylemiştim.



Esasında savaşın sonucu enerji fiyatlarında oluşan dengesizlikler "Enerji Güvenliği" gibi bir konuyla ilgilidir. Bu konu da enerji ekonomisinin en çok ilgilendiği konulardan biridir. Enerji güvenliği, ucuz ve güvenilir bir enerjiye ulaşmada kilit bir rol üstlenir.



Bu noktada bir örnekle devam edelim. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji fiyatları üzerinde olumsuz bir etkisi oldu. Bu yüzden hem işletmeler (üretim, nakliye gibi alanlarda), hem de insanlar (ısınma, barınma gibi alanlarda) ciddi sıkıntılar çekti, çekiyor. Ancak enerji güvenliğine önem veren ülkelerde bu tür sıkıntılar daha az yaşandı. Fransa ve Almanya üzerinden gidelim.



Enerji güvenliğinin ekonomi için önemiEnerji güvenliğinin ekonomi için önemi

Almanya uzun yıllardır nükleer santrallerini kapatıyordu. Bu süreçte daha güvenli yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek için uğraşıyordu ancak bu süreç uzun soluklu bir süreçti. Haliyle savaşın başlamasıyla Almanya'da ciddi bir enerji krizi çıktı.



Yenilenebilir enerjiye tam olarak geçememişti. Nükleer santralleri ise kapatmıştı. Dolayısıyla fosil yakıtlardan başka bir seçeneği kalmamıştı. Bu yakıtları (özellikle doğal gazı) Rusya'dan ithal ediyordu. Dolayısıyla savaşın başlaması sonucu oluşan politik olaylar Almanya'nın enerji güvenliğini çok büyük riske attı.



Fransa ise Almanya'dan daha rahattı. Çünkü enerji üretimini büyük ölçüde nükleer santraller üzerinden sağlıyordu. Kalan kısmının da önemli bir kısmı yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde sağlanıyordu. Bu yüzden Rusya ile arasındaki politik sorunlar enerji konusunda ufak bazı sorunlar yaşatsa da Almanya'dan açık ara daha rahattı.



Geçen hafta Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji fiyatlamalarındaki etkisinden bahsetmiştim. Yazımın sonunda da meşhurGeçen hafta Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji fiyatlamalarındaki etkisinden bahsetmiştim. Yazımın sonunda da meşhur "Rus Kışının" bütün Dünya'yı saracağını söylemiştim.

İşte enerji güvenliğinin sağlanması bu yüzden önemlidir. Eğer politik gelişmelerin veya beklenmeyen iç sıkıntıların enerji üretimini ve dağıtımını (arzı) tehlikeye atıp ülke ekonomisine zarar vermemesini istiyorsanız bu konuya kafa yormak zorundasınız.



Özellikle de sanayi üretiminin ekonomi için büyük önem taşıdığı ve enerji kaynaklarının ciddi bir bölümünün Orta Doğu, Güney Amerika, Orta Asya ve Rusya gibi politik anlamda stabil (dengeli) olmayan bölgelerde bulunduğu gerçeği sanırım enerji güvenliğinin öneminin daha da iyi vurgular.



Kısacası ekonominin güvencesi için enerji güvencesi şarttır.



Yazar: Toprak Ulaş Canpolat

#doğalgaz #ekonomi #enerji #enerjigüvenliği #ruskışı
https://haberton.com/enerji-guvenliginin-ekonomi-icin-onemi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den