Ana içeriğe atla

Plastik kıta

Plastik kıta

Bizi kolay tüketen bir nesil yapma yolunda işlerimizi son derece pratikleştirme hususunda uzman olan plastikler, gündelik rutinlerimizi o kadar kolaylaştırıyor ki; her sektörden üretimde bulunan şirketler insanlığa sunmaktan geri duramıyor.



Bundan dolayı çevreyi koruma adına bir hareket olarak; çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması için Ocak 2019'da plastik alışveriş poşetleri tüketiciye ücretli olarak satılmaya başlanmıştı. Bununla beraber, artık zincir market ve zincir mağazalar plastik poşetlerin yanında kâğıt, file veya bez çanta ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma malzemeleri bulundurmak zorunda olacaktı. Söz konusu malzemeler, vatandaşların görüp kolayca erişebilecekleri şekilde kasa yakınlarına yerleştirilecekti.



Buna dayanarak haydi hep beraber takkemizi önümüze koyarak bir düşünelim. Sadece alışveriş poşetlerinin ücretli olması ile çevre bilincimiz nasıl gelişti yıllar içinde?



Ücretini ödeyerek almaya alışmış olmamız dışında, poşet kullanımı yüzde 70 oranında azalmış görünüyor. Fakat plastik kullanımının sadece alışveriş torbası olarak görmemek gerekiyor.



ÜRETİLEN PLASTİKLERİN YARISI TEK KULLANIMLIK



Şuan bu yazıyı okurken bile etrafınızda göz gezdirdiğinizde, çoğu ürünün plastik türevi olduğunu görürsünüz. Telefon kabınızdan bulmaca çözerken kullandığınız tükenmez kaleme, kulağınızdaki kulaklıktan içtiğiniz suyun şişesine, öğlen yediğiniz yemeğin kabından kolunuzdaki bilekliğe kadar; başımızı çevirdiğimiz her yerde plastik malzeme var.



Asıl can yakan kısım ise tekrar kullanılması gerek olmayan plastik maddelerin, en yaygın kullandığımız ürünlerin olması. Su şişeleri, pipetler, şeffaf gıda poşetleri, plastik gıda kapları, deterjan ambalajları. Bu malzemeler tüketim için alındığı andan itibaren bir yıl içinde atık malzeme haline düşüyor. Özellikle gıda paketlemede kullanılan plastiğin üretilme oranı yüzde 40.



Plastik kıta

Ambalajın elimizden çöp tenekesine ulaşması yaklaşık on iki dakika sürüyor. Ve geri dönüştürülemiyor.



EN GÖZLENEBİLİR ZARAR: YEDİNCİ KITA



Bu kadar üretilen plastiğin çöpe atıldığı andan itibaren nereye gittiği hakkında bir fikrimiz var mı? Merak etmeyin. Cevabı çok gizemli ve bilinemez değil. Aklı başında her insanın, doğada en zor plastiğin kaybolduğunu bildiğinden; dönüştürülemediği anda bu plastiklerin büyük bir bölümünün denizlere ve okyanuslara yayılarak devasa yığınlar halinde çözülmeden durduklarını biliyordur. Hem de, o kadar büyük bir kitle halinde duruyorlar ki; dünyanın “yedinci kıtası” olacak kadar, 7 milyon ton ağırlığında yüzen bir plastik kıta.



DOĞAL HAYATIN EN BÜYÜK KATİLİYİZ

Denizde oluşan plastik kıta dolaylı yoldan bize zarar verse de, ilk zararı denizde yaşayan canlılara veriyor. Suda yaşayan binlerce canlı bu atıklardan dolayı kalitesiz bir yaşam sürdürüyor ve ya çoğunun hayatı sona eriyor. Çoğu canlı besin sanıp plastiği yiyor, poşetlere ve kaplara takılarak sıkışıyor ve ölüyor. Bununla beraber yine bir çok türün nesli tükenmekle tehdit ediliyor.



Plastik kıta

Oranlara bakılınca tabii ki, sadece alışveriş poşetlerine getirilen değişimle bu sorunun çözümü mümkün olmuyor. Peki o halde, çözüm nereden geçiyor?



Çağdışı atık yönetimi sistemi daha verimli hale getirilmeli.



Çevre Bakanlığı’nın plastik poşetlerde hayata geçirmeyi planladığı depozito sistemi genişletilmeli. Bu ürün grubu sadece plastik poşetle sınırlı kalmamalı.



Atık yönetimi sistemine ciddi bir alt yapı oluşturulmalı. Atık toplama, ayıklama, üretime kazandırılma sistemleri kurulmalı.



Yoksa hepsinin yanında çöp azaltma stratejileri mi geliştirilmeli?



“Çöp azaltmanın tek yolu bireysel tüketim alışkanlıklarının değişmesinden geçmiyor.

Evsel atık miktarının azalması için tüm sektörleri kapsayan bir değişim şart. Daha üretilme esnasında devrim gibi kanunlarla geleceğin çöpleri üretilmeden önlem alınması şart görünüyor.


https://bit.ly/3jJDjzB

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sekiz günde 3 maç oynayacağız

Göztepe maçıyla çıkışa geçeceğiz. Sekiz günde 3 maç oynayacağız. Bu maçları kazanıp kendimize geleceğiz Çaykur Rizespor Basın Sözcüsü Hasan Yavuz Bakır, üst üste alınan 2 yenilgiyle her şeyin bitmediğini belirterek, “Göztepe maçıyla çıkışa geçeceğiz. Sekiz günde 3 maç oynayacağız. Bu maçları kazanıp kendimize geleceğiz” dedi. Süper Lig ekibi Çaykur Rizespor'un basın sözcüsü Hasan Yavuz Bakır, son üç maçta kendilerine yakışmayan sonuçlar aldıklarını kaydederek, bunları telafi edeceklerini belirtti. Galatasaray maçındaki kötü oyun ve aldıkları sonucu Fatih Karagümrük maçında telafi etmek istediklerini ancak bunu başaramadıklarını söyleyen Bakır, “Bu iki maçı kazansak ilk beşin içinde olurduk ama bunu yapamadık. Şimdi önümüzde Göztepe ve Trabzonspor ile ligde, Eskişehirspor ile Ziraat Türkiye Kupası'nda oynayacağız. Sekiz gün içinde oynayacağımız bu üç mazı kazanıp kendimize geleceğiz. Taraftarlarımızı son iki maçta aldığımız yenilgilerle üzdük. Bu sonuçları telafi edecek güc

Bilim-2 karaya döndü

Bilim-2 karaya döndü... ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salihoğlu; bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık dedi.  ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.  Orta Doğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ ) araştırma gemisi Bilim-2, son dönemde Marmara Denizi'nde görülen deniz salyalarının oluşumuyla ilgili araştırma yapmak için 3 gündür Marmara Denizi'nde çalışma yürütüyor. 15 bilim insanından oluşan toplam  25 kişilik mürettebatıyla 4 gün daha inceleme yapacak Bilim 2 gemisi topladığı verileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunacak.  "BU DERECE BİR DURUMLA HİÇ KARŞILAŞMAMIŞTIK" Bilim

Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz’ı Avusturya’dan istedi

Türkiye, Wels şehrinde yakalanıp, Viyana’ya getirilen SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ı Avusturya’dan istedi. Avusturya’nın Wels şehrinde yakalanarak Viyana’ya getirilen SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iade edilmesi talebiyle Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan dosya Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Viyana Eyalet Ceza Mahkemesine gönderildi. Wels şehrinde yakalanıp, Viyana’ya getirilen SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iade edilmesi talebiyle Adalet […] Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz’ı Avusturya’dan istedi - Haberton source https://haberton.com/turkiye-sezgin-baran-korkmazi-avusturyadan-istedi/