Ana içeriğe atla

2022 teknoloji trendleri

2022 teknoloji trendleri

2022 teknoloji trendleri arasında yıldızı parlamaya devam edecek olan ürünleri, yapay zeka, metaverse, blockchain, kripto para birimleri ve yazılım olacak.



Günümüzde bakıldığında tüm dünyada hızlı bir dijital devrim yaşanıyor. Teknoloji trendleri alanında birçok işletmenin, yeni teknolojileri benimseyip, iş modellerini değiştirmesi bu alanda gelişimi ve yeni trendlerin oluşumunu sağladı. Kurumsal firmalar, z kuşağı ile etkileşime girebilmek için pek çok fedakarlıklarda bulunurken, dijitalleşme çalışmaları için çok büyük bütçeler ayırmaktalar. 



ABD merkezli Teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'ın araştırmasındaki teknoloji trendleri 2022 teknoloji raporunda, dünya çapındaki bilgi teknolojilerine yönelik harcamaların yüzde 5,5 artışla 2022'de 4,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda, metaverse, veri analitiği, siber güvenlik, kurumsal yazılımlar, bulut sistemleri gibi dijital dönüşümü etkileyecek alanlardaki yatırımlar ve gelişmeler önem taşıyor. 2022 teknoloji trendlerine birlikte bir göz atalım!



Dünyadaki teknolojik gelişmeler 2022 yılında neler gösterecek! Teknoloji trendleri, 2022 iş trendleri, 2022 Teknoloji konferansları, Yeni çıkan teknolojik aletler 2022 gibi bir çok yenilik kapımızda!



Teknoloji trendleri neler?

Yapay Zeka

Yapay zeka gelecek dönemde yükselişte, son dönemlerde teknoloji ve sosyal alanlarda oldukça sık rastlanılan bir konudur. Yapay zekâ, bir makineye algılama, muhakeme etme ve öğrenme gibi insan zekasına özgü kapasitelerle donatılmış, bilişsel işlevleri gerçekleştirme yeteneği sağlayan güçlü bir teknoloji olarak ifade edilmektedir.



2022'nin teknoloji trendleri

Yapay zeka günlük hayatımızda, siber güvenlik, sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-Ticaret gibi allanlarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra yapay zeka, daha önce tespit edilmemiş bağlantıları keşfetmek için etkileşimleri araştırmak, kaynakları belirlemek için de kullanılabilmektedir. Yeni İcatlar 2022 yılında yapay zakaların gelişmesi ile artacak! En yeni teknolojik ürünler yapay zeka ile sunulacak!



BrighEdge’nin yaptığı bir araştırmaya göre Tüketicilerin sadece %33’ü yapay zeka destekli teknolojiler kullandıklarını düşünürken gerçekte %77’si yapay zeka destekli bir servis ya da cihaz kullanıyor.



Arm’ın yaptığı bir araştırmada ise 6.000 kişiden %61’i, yapay zekanın dünyayı daha iyi bir yer yapacağına inandıklarını söyledi.



Teknolojiye yoğunlaşan bir toplum olarak, hızla gelişen yapay zekanın getirdiği pratik yaşam, bu alana ilgiyi artırmakta ve her yıl gündeme gelerek adından sıkça söz ettirmektedir.



Metaverse

Şüphesiz 2022’de adını sıklıkla duyacağız. Henüz yeni ve biraz da kafa karıştıran bu teknoloji,  sanal gerçeklik teknolojilerinin desteği ile öngörülemez bir şekilde büyüyor. Genişletilmiş gerçeklik olarak da tanımlanan metaverse dünyası, sanal ortamda yaşamak için sunduğu dijital dünyayla aslında internetin geçirdiği büyük evrimi tanımlıyor.



Metaverse dünyasında, ev, arsa, eşya gibi daha birçok sanal obje satın alınabiliyor. Satın alınan her şey blockchain teknolojisi ile korunuyor. Metaverse yeni bir ticari alan sunarken, bilim insanları gibi bu konuda bir çok yeni iş imkanı da sunmakta. Bir yandan gerçekteki hayatınızı yaşarken diğer taraftan avatarınızla bir oyunun parçasıymış gibi davranmanıza olanak tanıyan bu evren fazlasıyla gerçekçi.  Mağazaların hızla yerini almaya başlaması ve deneyimlerin baştan tasarlanması öngörülüyor.



2022'nin teknoloji trendleri2022'nin teknoloji trendleri

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in Facebook şirketinin adını Meta olarak değiştirmesi, bu teknolojinin gelecekte ne denli önemli taşıyacağını en büyük göstergelerinden biri olarak görülüyor. Advokate Group tarafından yapılan bir araştırmaya göreye katılımcıların %20’si metaverse’ün bir iki yıl içerisinde ana akım olacağını düşünüyor. %49’u ise bunun 3 ila 6 yıl süreceğine inanıyor.



Statista.com'da yer alan bir istatistik tablosunda ise, metaverse sektörün ne hızla büyüdüğünü gözler önüne seriyor. Sanal gerçeklik pazarına ilişkin verilerin yer aldığı tabloya göre, 2016'da 6,1 milyar dolar olan pazarın 2022'de 290,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.



2022'nin teknoloji trendleri

Blockchain

Dijital para uygulamaları ile hayatımıza giren blockchain teknolojisi çağın en ilgi gören teknolojilerinden biri halini almıştır. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, Blockchain teknolojisinin sadece bir parçasıdır. Kripto para birimleri dışında sağlık, tedarik zinciri ve lojistik, reklamcılık gibi alanlarda da faaliyet gösterir. 



2022'nin teknoloji trendleri

Blockchain teknolojisinin çalışma prensibinin en önemli özellikleri; anonim, dağıtık, merkezsiz ve kamusal olmasına karşın bozulamaz, hacklenemez ve güvenilir oluşudur. 



Blockchain teknolojisi bloklar ve kayıtlardan oluşmaktadır. Sistematik yapıdaki tüm içerik ve veriler merkezi bir sunucu yerine bilgisayar ağlarına kaydedilir. Böylelikle üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulmaz. Kayıtlar oldukça önemlidir. Çünkü tüm para aktarımları, alım-satım talimatları, müşteri kayıtları bu sisteme kaydedilir. Şifreleme kurallarıyla şifrelenir ve blockchain ağında saklanır. Blockchain üzerinde gerçekleştirilen tüm bu işlemler kullanıcıların ve verilerin güvenliğini artırır.



Statista.com'da yer alan bir istatistik tablosuna göre, blockchain, Ocak 2009'daki ilk yayın tarihinden bu yana tüm Bitcoin işlemleri ve kayıtlarında sürekli büyüyen ve kullanımı artan bir sistem haline gelmiştir.



Ülkelerin kendi blockchain pazarlarını oluşturması nedeniyle blockchain, daha uzun yıllar önemli bir teknoloji trendi olacak gibi görünüyor.



Kripto Para

Metaverse ve blockchain teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte kripto para birimlerine de gösterilen ilgi artmıştır. 2022 ve sonrasında kripto paranın artan bir teknoloji trendi olacağı düşünülüyor.



Yatırım aracı olarak kullanılan kripto para birimleri, günlük hayatta da kişiler ya da kurumlar tarafından harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor. Kripto para gerçek paradan farklı olarak elle tutulan, cüzdanda taşınan bir değer değildir. Teknolojik bir sistem ile gelişmiş olan bu paraların üretiminde hiçbir devlet ya da kuruluşun söz yoktur. Kısaca anlatmak gerekirse, kripto paralar dijital yapılardır. Bireysel kullanıcılar tarafından üretilerek, belirli bir değer,kar elde etmektedir.



El Salvador’un kripto paralarından biri olan Bitcoin’i yasal olarak dünyaya tanıtması ile dijital paraya ilgi artmış ve kullanımı yaygınlaşmıştır. ABD, Kanada, İsviçre gibi ülkelerde de kripto para alanında faaliyet beklenirken, Çin, Fas, Mısır gibi ülkeler bu alana yasaklamalar getirmiştir.



Statista.com da yer alan, ‘kaç tüketici kripto paraya sahip’ verilerine göre , Türkiye'de %18' kişi dijital para birimine sahip olduklarını söylerken, Romanya’da %12, Polanya’da %11, İspanya’da %10, Çekya’da %9 ve ABD’de %8 olarak karşımıza çıkıyor.



2022'nin teknoloji trendleri

Her ne kadar insanların kafasında soru işareti bulundursa da kripto paralar, gelecek yıllarda gelişen bir teknoloji trendi olarak gündemde kalacak gibi görülüyor.



Yazılım & Veri Paylaşımı

Yazılım teknolojisi Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan pek çok ülkede, büyük önem kazanmaya başlamıştır. Yazılım, elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini sağlayan, temelde bilgisayara nasıl çalışacağını söyleyen komutlar ve veriler bütünüdür.



Bilgisayarın iki ana unsuru olan yazılım ve donanım birbirine bağımlıdır. Bilgisayarın fiziksel parçalarından oluşan kısım donanım iken bu parçaları yazılım denilen görünmez kısım işlevsel kılar. Bu işlevselliği komuta çevirebilmek için programlar ve kodlar ortaya çıkar. İşletim sistemi komutları donanıma iletir. Donanım bu komutları istenilen sonuçlar için işler. Sonrasında işletim sistemi bu verileri, uygulama yazılımına iletir ve program içinde çalışan kullanıcı yaptığı işlemin sonucunu alır. 



Yazılımlar insan hayatını kolaylaştıran ve işlemlerin çok daha hızlı şekilde yapılmasını sağlayan bir özelliğe sahiptir. Teknoloji, sanayi, otomotiv ve inşaat sektörü başta olmak üzere pek çok alanda yazılımlardan faydalanılmaktadır. Bugün cep telefonumuzdan gönderdiğimiz mesajın veya ATM'den yaptığımız bir para transferinin de arkasında yazılım sektörü vardır. Bir anlamda yazılım teknolojinin temelini oluşturmaktadır.



Geliştirme maliyetlerinde de yüzde 80 oranında tasarruf sağlayan bu teknoloji trendi her yıl olduğu gibi bu yıl da popülaritesini  koruyacak gibi görünüyor..



Günümüzde aktif olarak kullandığımız teknolojilere ne kadar hakim olursak o kadar güçlü ve kültürlü bir toplum olabiliriz.. Eğer sizlerde daha bilinçli kullanıcıların ve daha iyi işler yapan bireylerin bulunacağı bir toplum istiyorsanız, Barack Obama’nın dediği gibi “Bir oyun oynama, bir oyun da sen yap” mantığıyla hayatınıza yön verebilirsiniz.



Yazar: Tuğba Öztürk

#2022teknolojitrendleri #blockchain #kriptopara #metaverse #teknolojidünyası #yapayzeka
https://haberton.com/2022-teknoloji-trendleri/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den