Ana içeriğe atla

Türkiye’de görme engelli oranı binde 3

Türkiye'de görme engelli oranı binde 3

Op. Dr. Ercan Sağlam, "Türkiye'de görme engelli oranı binde 3, bu oran Türkiye nüfusuna indirgendiğinde 240 bin kişi görme engelli kişi var" dedi.

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ercan Sağlam, “Türkiye’de görme engellilerinin yüzde 80’ni tedavi edilebilir ve önlenebilir düzeyde” dedi.

Sağlam, “Görme engellilerden kast edilen, gözlük, lens gibi düzeltici aygıtlara rağmen az gören kişilerdir. Çocukluk çağından itibaren göz taramaları yapılırsa ilerde göz hastalıklarını büyük oranda engellemiş oluruz. Bazı göz hastalıklarında, ilaç tedavisi, ameliyat ve diğer tedavilerle ileride oluşabilecek görme kayıplarının önüne geçebiliriz” diye konuştu.

“GÖRMEYİ AZALTAN NEDENLERİN BAŞINDA KATARAKT HASTALIĞI GELMEKTEDİR”

Önlenebilir körlüğe, çeşitli hastalıkların yol açabildiğini ve her sorunun nedeni ile belirtilerinin farklılık gösterdiğini dile getiren Ercan Sağlam sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada ve Türkiye’de körlük ve görmeyi azaltan nedenlerin başında katarakt hastalığı gelmektedir. Ayrıca, sarı nokta, glokom, diyabet ve çeşitli enfeksiyonlar ile akraba evliliği ve diğer nedenlere bağlı doğumsal hastalıklar görme sorunlarını oluşturan faktörlerdendir. Çocukluk çağından itibaren topluma göz taraması bilinci yerleştirilmeli. Bu çalışma bir devlet politikası haline getirilmeli. Katarakt, glokom ve diyabet gibi hastalıklardan oluşabilecek görme sorunlarını, erken tedaviyle en aza indirebiliriz.”

“SARI NOKTA EN ÖNEMLİ GÖZ SORUNU”

Türkiye'de görme engelli oranı binde 3
Türkiye'de görme engelli oranı binde 3

Doğumsal körlük nedenlerinin önemli bir kısmının genetik oluşu nedeniyle akraba evliliklerinden kaçınmak gerektiğine dikkati çeken Dr. Sağlam şu ifadeleri kullandı:

“Sarı nokta hastalığı günümüzde en önemli göz sorunlarından biri durumunda. Yaşam süresinin uzaması bu hastalıkların sayısının artmasına neden olmakta. 70 - 75 yaş üstü gruplarda her üç kişiden birinde sarı nokta hastalığı ortaya çıkıyor. Diyabette, göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen hastalıkların bir diğeridir. Ancak günümüzde şeker hastalığına bağlı körlükler,diabetik retinopati tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle daha az görülmeye başlandı.”

“GÖZ HASTALIKLARI ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK DURUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR”

Gelişmiş ülkelerdeki göz hastalıkları ile gelişmekte olan ülkelerin göz hastalıklarında değişkenlik görüldüğünü dile getiren Ercan Sağlam, “Sarı nokta ve katarakt hastalıkları daha çok gelişmiş ülkelerde ön planda. Gelişmiş ülkelerde sarı nokta hastalığının en büyük sebebi,bu toplumlarda ortalama yaşam sürelerinin uzun olması ve yaşlı nüfüsun artmasından kaynaklanıyor. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise katarakt, glokom ve enfeksiyona bağlı çeşitli göz hastalıkları ön plana çıkmaktadır. Bu hastalıklar, Afrika, güney ve güney doğu Asya ülkelerinde ağırlıklı görülüyor” ifadelerini kullandı.



source https://haberton.com/turkiyede-gorme-engelli-orani-binde-3/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Hindistan’da kadına baltalı saldırı

Rahul Goud adlı kişi Hindistan'da kadına baltayla saldırdı. O anlar güvenlik kamerasına an be an yansıdı.  Hindistan ’ın Hyderabad şehrindeki Meerpet bölgesinde, Rahul Goud (26) adlı kişi, aylardır taciz ettiği kadını evinde yakaladı. Kucağında bebek olan kadına baltayla saldıran Goud, sokak ortasında dehşet saçtı. Saldırı anları güvenlik kamerasına yansıdı.  O ANLAR GÜVENLİK KAMERASINDA Hindistan'da kadına baltalı saldırı Görüntülerde, saldırgan Goud'un taciz ettiği ve aile dostu olduğu ifade edilen kadının evine motosikletle gelerek, baltayla defalarca saldırdığı görüldü. Kucağında bebeği ile panik yaşayan kadının zor anları kameraya yansırken, başka bir kadının da olayın şokuyla korkudan kaçtığı görüldü. Saldırganın daha sonra motosikletine binerek, olay yerinden uzaklaştığı görüldü. DAHA ÖNCE GÖZALTINA ALINDI Yerel medyada yer alan habere göre, kadının daha önce Goud'u polise şikayet ettiği, gözaltına alınan saldırganın daha sonra serbest bırakıldığını

İdrar yolu iltihabına Probiyotik ve Craberry önerisi

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim'den idrar yolu iltihabına Probiyotik ve Craberry önerisi. "İdrar yolu iltihabı gibi basit üriner enfeksiyonların korunmasında ve tedavisinde probiyotikler ve cranberry (turna yemişi) bileşiklerin kullanımı günümüzde birçok hekim tarafından öneriliyor” dedi.   Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, idrar yolu iltihaplanmasıyla ilgili bilgi vererek, "İdrar yolunun herhangi bir kısmında iltihaplanmaya neden olan bakteriyel enfeksiyonlar, hemen her yaşta görülebiliyor. Halk arasında bilinen ismiyle idrar torbası yani mesane veya üreterlerin (idrar borusu) bakteriyel enfeksiyonları sistit olarak tanımlanıyor. Üretrit (üretra, mesaneden idrarı dışarı çıkaran tüpteki enfeksiyon) ile piyelonefrit (böbreğin pelvis ve parankimi iltihabı) ise daha ciddi süreçler olarak kabul ediliyor. Bu enfeksiyonların tedavi edilmemesi halinde kalıcı böbrek hasarı oluşabiliyor. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarının c