Ana içeriğe atla

Süt tercih değil gerekliliktir

Süt tercih değil gerekliliktir

Dünya Süt Günü sebebiyle açıklamalar yapan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, "Süt tercih değil gerekliliktir" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, sütün insan sağlığı için önemini vurgulamak,  ekonomiye ve toplumsal yaşama katkılarını  hatırlatmak amacıyla 1 Haziran'ı Dünya Süt Günü olarak ilan etti.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Dünya Süt Günü öncesinde sütün önemi ve pandemi dönemindeki süt üretimi hakkında açıklamalarda bulundu.

 Pandemi sürecinin başından itibaren reyonlarda ve sofralarda süt ve süt ürünlerinin eksikliğini hissettirmediklerini belirten Tezel, sütün bir tercih değil gereklilik olduğunu vurguladı.

BM 'ÖZEL BİR GIDA’ OLARAK TANIMLIYOR

Süt tercih değil gerekliliktir
Süt tercih değil gerekliliktir

Özellikle çocukların sağlıklı şekilde büyümeleri için süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyduğunu belirten Tarık Tezel, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, sütün içeriğindeki doğal bileşenler dolayısıyla sütü özel bir gıda olarak tanımlıyor. Uluslararası Sütçülük Federasyonu da geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda sütün insan yaşamının bütün evrelerinde insanların gelişimine çok büyük faydaları, çocukların sağlıklı beslenerek yaşamları boyunca temel sağlık fonksiyonlarına sahip olması için sütün bir tercih değil gereklilik olduğuna vurgu yapıyor. Dolayısıyla 2001 yılında Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, 1 Haziran'ı Dünya Süt Günü olarak ilan etti. 1 Haziran'ın Dünya Süt Günü olması, sütün gerek insan sağlığının gelişimi gerekse toplumsal refaha etkisini hatırlamak ve hatırlatmak için büyük fırsat sunuyor" diye konuştu.

'SÜT ÜRÜNLERİNİN EKSİKLİĞİNİ GÖSTERMEDİK'

Sektörün, pandemi sürecinde üreticinin yanında olduğunu dile getiren Tezel, "2020 yılının mart ayında dünya hiç beklemediği bir yıkımla karşılaştı. Alınan karantina tedbirleri dolayısıyla önce sınırlar kapatıldı. Sınırların kapatılmasıyla birlikte uluslararası ticarette yavaşlama, hatta durma ile karşı karşıya kaldık.

Alınan karantina tedbirleriyle birlikte kaçınılmaz olarak satış noktalarının kapanması, kafeterya ve çay bahçeleri gibi mekanlar da sektördeki satışların yüzde 35'ini kapsar. Dolayısıyla bu kanal geçtiğimiz yıldan beri kısmen kapalı. Süt sektörü bir anlamda yüzde 35'lik bir kayıpla bugüne geliyor. İneklerimize, 'Karantina var, bugün sütünü alamayacağız' diyemeyiz. Sektör ciddi bir sorumlulukla üreticimizin sütünü yerde bırakmadı. Hepsini aldık. Reyonlarda olsun, sofralarda olsun, süt ve süt ürünlerinin eksikliğini göstermedik" ifadelerini kullandı.



source https://haberton.com/sut-tercih-degil-gerekliliktir/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed...

Mısır sapları elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Adana’da hasadı yapılan mısırın tarlada kalan sapları özel makinelerle kesilip balya haline getirildikten sonra fabrikalarda yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Kentte mısır hasadı sürerken, tarlada kalan ürün sapları da enerjiye dönüşmeye başladı. Son yıllarda yaygınlaşan ve özel makinede balyalanan mısır sapları, bazı fabrikalar tarafından elektrik üretiminde kullanıyor.Yüksek ısıda yakılan mısır saplarından elde edilen enerji, türbinlere aktarılarak elektrik […] source https://haberton.com/misir-saplari-elektrik-enerjisine-donusturuluyor/

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir Yıkıcı depremler sonrası çocukların yaşayabileceği travmalara dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Sınıflara misafir olarak gelen bu öğrencilerimize ‘depremzede öğrenci’ demek onu kırabilir, ötekileştirebilir, kendini ayrımlaştırılmış  gibi hissettirebilir” dedi. Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde kimi yakınlarını kaybetti, kimi yaşıtlarının yaşadığı afeti kilometrelerce öteden takip etti. Çocuklar deprem bölgesinde olsun ya da olmasın, yaşanan felaketten en ağır şekilde etkilendi. Peki bu süreçte onlara nasıl yaklaşmak, Türkiye'nin acı gerçeği depremi nasıl anlatmak gerekiyor? Deprem yaşayan çocukların yoğun kaygı ve korku içerisinde olduğunu aktaran Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. D...