Ana içeriğe atla

Antalya’da kuraklığa dayanıklı çim üretildi

Antalya'da kuraklığa dayanıklı çim üretildi

Yaz mevsiminde sıcaklığın 40 dereceleri gördüğü Antalya'da park, bahçe ve refüjlerinde kuraklığa dayanıklı çim üretildi.

10 kişilik ekip tarafından 1 yılda yetiştirilen 1 milyon fide çim sayesinde su ve elektrikten yüzde 50, bakım ve ilaç masraflarından yüzde 30 tasarruf edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı ilçesindeki 6 dönümlük serada kentin park ve refüjlerini süsleyen bitkileri kendi bünyesinde üretiyor. Renk renk çiçeklerin yanı sıra çim de üreten belediye, tüm dünyanın en büyük sorunu olan kuraklık üzerine çalışıyor. Bitkilerin daha az su ihtiyacının olması için Ar-Ge çalışmaları yapan ve az su tüketen bitkileri tercih eden belediye, en çok kullanılan bitki türü olan çimi ise kuraklığa dayanıklı hale getirdi.

10 KİŞİ 1 MİLYON DAL ÇİM ÜRETTİ

Serada 1 milyon dal çimi 1 yılda üretip, kentin dört bir yanına yerleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi, su, elektrik, ilaç, bakım masraflarının azalması sayesinde 1 yıl içinde harcama kalemlerinden büyük ölçüde tasarruf etti. Su ve elektrikten yüzde 50, diğer kalemlerden ise yüzde 30 oranında tasarruf eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, kuraklığa dayanıklı çim üretimini sürdürüyor.

Antalya'da kuraklığa dayanıklı çim üretildi
Antalya'da kuraklığa dayanıklı çim üretildi

'HEM SUDAN HEM ELEKTRİKTEN TASARRUF SAĞLADIK'

Antalya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Dr. Çiğdem Hacıoğlu, 1 çim fidesinin 75 kuruş olduğunu, 1 milyon adette 750 bin TL tasarruf sağladıklarını, 10 kişilik ekibin 1 yıl içinde büyük iş başardığını söyledi. Belediyenin kaynaklarını korumak ve daha faydalı işlere harcamak adına kendi bünyelerinde ellerinden geleni yaptıklarını belirten Dr. Hacıoğlu, "Birçok çeşit bitki üretiyoruz. Belediyemize ait park ve bahçeler ile refüjleri bu bitkilerimizle süslüyoruz. Suya ihtiyaç duyuluyor ama bu çimler kuraklığa dayanıklı olduğu için daha az su tüketiyor. Bu şekilde hem sudan hem de suyu elde ettiğimiz sondaj kuyularında kullandığımız elektrikten yüzde 50 tasarruf sağladık. Bakım, ilaçlama ve gübre maliyetlerinden ise yüzde 30 oranında tasarruf sağladık" diye konuştu.

Dr. Hacıoğlu, farklı projelerinin de olduğunu ve belediye kaynaklarının daha faydalı kullanılması konusunda örnek olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.



source https://haberton.com/antalyada-kurakliga-dayanikli-cim-uretildi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed...

Mısır sapları elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Adana’da hasadı yapılan mısırın tarlada kalan sapları özel makinelerle kesilip balya haline getirildikten sonra fabrikalarda yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Kentte mısır hasadı sürerken, tarlada kalan ürün sapları da enerjiye dönüşmeye başladı. Son yıllarda yaygınlaşan ve özel makinede balyalanan mısır sapları, bazı fabrikalar tarafından elektrik üretiminde kullanıyor.Yüksek ısıda yakılan mısır saplarından elde edilen enerji, türbinlere aktarılarak elektrik […] source https://haberton.com/misir-saplari-elektrik-enerjisine-donusturuluyor/

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir Yıkıcı depremler sonrası çocukların yaşayabileceği travmalara dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Sınıflara misafir olarak gelen bu öğrencilerimize ‘depremzede öğrenci’ demek onu kırabilir, ötekileştirebilir, kendini ayrımlaştırılmış  gibi hissettirebilir” dedi. Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde kimi yakınlarını kaybetti, kimi yaşıtlarının yaşadığı afeti kilometrelerce öteden takip etti. Çocuklar deprem bölgesinde olsun ya da olmasın, yaşanan felaketten en ağır şekilde etkilendi. Peki bu süreçte onlara nasıl yaklaşmak, Türkiye'nin acı gerçeği depremi nasıl anlatmak gerekiyor? Deprem yaşayan çocukların yoğun kaygı ve korku içerisinde olduğunu aktaran Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. D...