Ana içeriğe atla

8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz

8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz

Sesimizi nemlendirmemiz gerekiyor. Günde ortalama 8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, sonbaharda ses kısıklığı ve ses bozukluğunun çok fazla görülen bir sağlık sorunu olduğunu söyleyerek "Bu sorunu önlemek için sesimizi nemlendirmemiz gerekiyor. Günde ortalama 8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, sonbaharda artış gösteren ses kısıklığı sorununa dikkat çekti. Sosyal hayatı ciddi bir şekilde etkileyen ses kısıklığının birçok sebebi olduğunu belirten Dr. Doğan, “Sesimizi korumak için ses hijyenine, sıvı tüketimimize, beslenmemize ve yeme düzenimize dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Çok konuşmak ses kısıklığı nedeni Ses kısıklığının iki grupta toplandığını belirten Dr. Doğan, “Bunlardan biri fonksiyonel ses kısıklığıdır. Ses tellerinde yapısal anormallik yoktur ancak görevlerini yeteri kadar yerine getiremezler.

8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz
8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz

Yanlış ses alışkanlıkları ses tellerinin fonksiyonel hareketlerini bozabilir. Sürekli bağırmak, çok yüksek sesle şarkı söylemek de ses tellerinde travmaya neden olduğu için ses kısıklığına yol açıyor” diye bilgi veriyor. Organik ses kısıklığında ise ses tellerinin yapısında sorun olduğunu kaydeden Dr. Doğan, şöyle devam ediyor: “Özellikle sonbahar başlangıçlarında ses bozuklarının arttığını görüyoruz. Bunun sebepleri arasında alerji ilk sırayı alıyor. Mevsimsel alerjinin ciddi anlamda artması ile birlikte hastalarda boğaz kuruması, hapşırma, geniz akıntısı, öksürük görülüyor. Bu şikayetlere bağlı olarak ses tellerinde birtakım sorunlar bulunuyor. Ayrıca mevsimsel ısı ve nem farkları da etken. Gece ve gündüz arasındaki ısı farklarının çok fazla olması veya sadece gün içerisindeki saatlerindeki değişiklikler, ses tellerinde ciddi kurumaya ve nemlenme ihtiyacına neden oluyor."

'8-10 BARDAK SU İÇİLMELİ'

Ses kısıklığına engel olmak için bol su tüketilmesinin gerektiğini vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, "Öncelikle sesimizi nemlendirmeliyiz. Bunun sağlanması için günde ortalama 8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz" dedi. Sigara ve alkol tüketiminin ses tellerini bozduğuna dikkat çeken Dr. Murat Doğan, asitli içeceklerin ve çok fazla acı-ekşi tüketiminin de ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Yatmadan önce yenen yemeklerin mide alt kapağındaki zayıflıktan dolayı yemek borusuna ve boğaza çıkmasıyla oluşan reflü hastalığının ses tellerini de etkilediğini kaydeden Dr. Doğan, "Asit maruziyeti gırtlak ve ses telleri de ciddi ölçüde etkileyerek zarar verebiliyor. Bu durum, ses tellerinin yapısında bozulmalara yol açarak ses kısıklığına neden olabiliyor. Yemek sonrası artan ses kısıklığı ve boğazda temizleme ihtiyacı geliştiğinde vakit kaybetmeden gastroenteroloji ve kulak burun boğaz uzmanlarına muayene olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 



source https://haberton.com/8-10-bardak-su-icilmesini-oneriyoruz/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den