Ana içeriğe atla

Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?

Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?
Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?

Çocuklar belli bir fıtrat ve mizac ile dünyaya gelirler. Fıtratın birçok anlamı olmakla birlikte, genel bir tanım ile bir şeyin yaratılırken kazanmış olduğu özellik diyebiliriz.



Mizacın tanımına bakacak olursak; bireyin genetik kodlamaları ile dünyaya getirdiği davranış kalıpları olduğunu söyleyebiliriz. Bu kodları oluşturan bir özellik ise, annenin hamilelik sürecinde en çok maruz kaldığı ve hissettiği duygulardır. Anne hamileliği sırasında rutin sıkıntılardan farklı olarak travmatik bir stres yaşamışsa, çocuğun mizaç oluşumuna olumsuz etki edebilir. Buna bağlı olarak bebekte çekinik ve korkulu bir mizaç yapısı oluşur.



Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?

Bunların yanında annenin hamilelikte yetersiz beslenmesi, madde bağımlılıkları da mizaç oluşumunda olumsuz etki yaratabilecek faktörler arasındadır. Ne ilginç değil mi? Aslında bebeğimizin mizaç oluşumuna olumlu ya da olumsuz bir katkı sağlayabiliyoruz. İşte burada bilinçli bir ebeveynlik devreye giriyor. Daha bebek dünyaya gelmeden bilinçlenmenin önemi burada ortaya çıkıyor.



Bir çocuğun korkulu ve çekinik bir mizaca sahip olduğunu düşünelim. Böyle bir çocuğa nasıl yaklaşmamız gerekir? İlk etapta çocuğumuzun mizacını çok iyi tespit etmemiz gerekir. Çocuğumuzun olaylar karşısındaki tepkisini dikkatle izlememiz gerekir. Bununla birlikte sık tekrarlanan davranış kalıpları varsa tespit edilmelidir. Çocuk bu kalıpları nasıl anlamlandırıyor ona bakılmalıdır. Çünkü onların dünyası yetişkinlerden daha farklı ve renklidir.



Çocukta benzer durumlarda olumsuz bir davranış gözlemlemişsek, onu bu yanlış hareketi için yargılamadan çocuğu böyle davranmaya neyin ittiğini anlamaya çalışmalıyız.





Bu anlamlandırma sürecinde 'sorunlu' etiketi yapıştırmaktan uzak durmalıyız. Şayet böyle bir yaklaşımda bulunursak çocuk, ''Bende bir problem var. Annem babam daha iyi bilir. En iyisi susmak veya itaat etmek ya da daha da haşarı davranmak.'' gibi bir tutum sergiler.



Bu konuda en doğru olan tutum, çocukla değerlerin ön planda olduğu bir iletişim ortamı kurmak ve ona saygı gösterildiğini hissettirmek olacaktır. Böylece çocuğumuzda sağlam ve özsaygılı bir mizacın temellerini atmış oluruz. Mizacı tam olarak değiştiremesek de doğru adımlar atarak geliştirebiliriz.



Yazar: Merve Şahin

#çocuk #mizaç
https://haberton.com/cocuklarin-mizaci-degistirilebilir-mi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den