Ana içeriğe atla

Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?

Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?
Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?

Çocuklar belli bir fıtrat ve mizac ile dünyaya gelirler. Fıtratın birçok anlamı olmakla birlikte, genel bir tanım ile bir şeyin yaratılırken kazanmış olduğu özellik diyebiliriz.



Mizacın tanımına bakacak olursak; bireyin genetik kodlamaları ile dünyaya getirdiği davranış kalıpları olduğunu söyleyebiliriz. Bu kodları oluşturan bir özellik ise, annenin hamilelik sürecinde en çok maruz kaldığı ve hissettiği duygulardır. Anne hamileliği sırasında rutin sıkıntılardan farklı olarak travmatik bir stres yaşamışsa, çocuğun mizaç oluşumuna olumsuz etki edebilir. Buna bağlı olarak bebekte çekinik ve korkulu bir mizaç yapısı oluşur.



Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?Çocukların mizacı değiştirilebilir mi?

Bunların yanında annenin hamilelikte yetersiz beslenmesi, madde bağımlılıkları da mizaç oluşumunda olumsuz etki yaratabilecek faktörler arasındadır. Ne ilginç değil mi? Aslında bebeğimizin mizaç oluşumuna olumlu ya da olumsuz bir katkı sağlayabiliyoruz. İşte burada bilinçli bir ebeveynlik devreye giriyor. Daha bebek dünyaya gelmeden bilinçlenmenin önemi burada ortaya çıkıyor.



Bir çocuğun korkulu ve çekinik bir mizaca sahip olduğunu düşünelim. Böyle bir çocuğa nasıl yaklaşmamız gerekir? İlk etapta çocuğumuzun mizacını çok iyi tespit etmemiz gerekir. Çocuğumuzun olaylar karşısındaki tepkisini dikkatle izlememiz gerekir. Bununla birlikte sık tekrarlanan davranış kalıpları varsa tespit edilmelidir. Çocuk bu kalıpları nasıl anlamlandırıyor ona bakılmalıdır. Çünkü onların dünyası yetişkinlerden daha farklı ve renklidir.



Çocukta benzer durumlarda olumsuz bir davranış gözlemlemişsek, onu bu yanlış hareketi için yargılamadan çocuğu böyle davranmaya neyin ittiğini anlamaya çalışmalıyız.





Bu anlamlandırma sürecinde 'sorunlu' etiketi yapıştırmaktan uzak durmalıyız. Şayet böyle bir yaklaşımda bulunursak çocuk, ''Bende bir problem var. Annem babam daha iyi bilir. En iyisi susmak veya itaat etmek ya da daha da haşarı davranmak.'' gibi bir tutum sergiler.



Bu konuda en doğru olan tutum, çocukla değerlerin ön planda olduğu bir iletişim ortamı kurmak ve ona saygı gösterildiğini hissettirmek olacaktır. Böylece çocuğumuzda sağlam ve özsaygılı bir mizacın temellerini atmış oluruz. Mizacı tam olarak değiştiremesek de doğru adımlar atarak geliştirebiliriz.



Yazar: Merve Şahin

#çocuk #mizaç
https://haberton.com/cocuklarin-mizaci-degistirilebilir-mi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed...

Mısır sapları elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Adana’da hasadı yapılan mısırın tarlada kalan sapları özel makinelerle kesilip balya haline getirildikten sonra fabrikalarda yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Kentte mısır hasadı sürerken, tarlada kalan ürün sapları da enerjiye dönüşmeye başladı. Son yıllarda yaygınlaşan ve özel makinede balyalanan mısır sapları, bazı fabrikalar tarafından elektrik üretiminde kullanıyor.Yüksek ısıda yakılan mısır saplarından elde edilen enerji, türbinlere aktarılarak elektrik […] source https://haberton.com/misir-saplari-elektrik-enerjisine-donusturuluyor/

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir Yıkıcı depremler sonrası çocukların yaşayabileceği travmalara dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Sınıflara misafir olarak gelen bu öğrencilerimize ‘depremzede öğrenci’ demek onu kırabilir, ötekileştirebilir, kendini ayrımlaştırılmış  gibi hissettirebilir” dedi. Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde kimi yakınlarını kaybetti, kimi yaşıtlarının yaşadığı afeti kilometrelerce öteden takip etti. Çocuklar deprem bölgesinde olsun ya da olmasın, yaşanan felaketten en ağır şekilde etkilendi. Peki bu süreçte onlara nasıl yaklaşmak, Türkiye'nin acı gerçeği depremi nasıl anlatmak gerekiyor? Deprem yaşayan çocukların yoğun kaygı ve korku içerisinde olduğunu aktaran Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. D...