Ana içeriğe atla

Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?

Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?

Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı? Salgın döneminde deniz ve havuza girmek riskli mi? Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yanıtladı.



Yaz aylarının gelmesi ve havaların da ısınmasıyla birlikte tatil beldelerine giden vatandaşlar, koronavirüsün denizden veya havuzdan bulaşıp bulaşmadığını merak etmeye başladı.



Koronavirüsün su yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olmadığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Koronavirüs, teorik olarak damlacık yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Suyun içerisinde koronavirüs var ise sıçrama yoluyla bulaşabilir ancak bu zamana kadar pratikte böyle bir olaya rastlanmamıştır. Bazı ülkeler sularda koronavirüs taraması yaparak hangi alt tip varyantların baskın olduğunu belirleyip erken uyarı sistemleri kuruyor. Ancak bu koronavirüsün su yoluyla bulaştığı anlamına gelmez” dedi.



Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yanıtladı; Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı? Salgın döneminde deniz ve havuza girmek riskli mi?Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yanıtladı; Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı? Salgın döneminde deniz ve havuza girmek riskli mi?

‘Deniz ve havuzlara girmek güvenlidir’



Kapalı ve kalabalık havuzlara dikkat çeken Prof. Dr. Şener, “Bilindiği üzere koronavirüs klora dayanıklı değildir. Yeteri kadar klor varsa koronavirüsün yaşaması imkansızdır. Havuzlarda temizleme sistemlerinin ağırlıklı olarak klor bazlı kullanılmasından dolayı havuzlar bu süreçte güvenlidir.”



“Denizler ise okyanusa açık bir alan olduğu için risk taşımamaktadır. Vücuttan atılan solunum yolu atıkları suya karıştığı zaman binlerce kat sulandırmış, konsantrasyonunu azaltmış olur. Bu şekilde virüsün bulaşma riski yoktur.”



“Kapalı havuzların kalabalık olması bazı riskleri berberinde getirebilir. Bu nedenle kapalı havuzlarda metrekareye düşen insan sayısına dikkat edilmelidir. Ayrıca havuzlarda gözlük, burun ve kulak tıpası kullanmak birçok enfeksiyon riskini azaltabilir” şeklinde konuştu.



Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?

'Vaka sayıları günlük 40 kat arttı'



Koronavirüsün son durumunu değerlendiren Prof. Dr. Şener, “Sağlık bakanlığının haftalık olarak yayınladığı verilere göre vaka sayıları günlük 40 kat arttı, ciddi bir tırmanış söz konusu. Eylülden önce böyle bir hareketlilik beklemiyorduk. Bu tırmanış devam ederse Eylül ayında beklediğimiz dalgayla Ağustos ayında karşılaşabileceğimizi öngörüyoruz.”



“Bazı tedbirlerin kaldırılmış olması, koronavirüsün risk taşımadığı anlamına gelmiyor. Bu nedenle kişisel sağlık durumu göz önüne alınarak özel önlemler alınmalıdır. Yani bağışıklık sistemi düşük, 65 yaş üzerinde ve aşılanmamış kişilerin maske ve mesafe önlemlerine özellikle toplu taşımalarda dikkat etmesi gerekiyor” dedi.



Yazar: Tuğba Öztürk

#alperşener #bilimkuruluüyesi #covid19 #deniz #havuz #koronavirüs #vakasayısı
https://haberton.com/havuz-ve-denizde-koronavirus-bulasir-mi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den