Ana içeriğe atla

Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?

Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?

Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı? Salgın döneminde deniz ve havuza girmek riskli mi? Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yanıtladı.



Yaz aylarının gelmesi ve havaların da ısınmasıyla birlikte tatil beldelerine giden vatandaşlar, koronavirüsün denizden veya havuzdan bulaşıp bulaşmadığını merak etmeye başladı.



Koronavirüsün su yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olmadığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Koronavirüs, teorik olarak damlacık yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Suyun içerisinde koronavirüs var ise sıçrama yoluyla bulaşabilir ancak bu zamana kadar pratikte böyle bir olaya rastlanmamıştır. Bazı ülkeler sularda koronavirüs taraması yaparak hangi alt tip varyantların baskın olduğunu belirleyip erken uyarı sistemleri kuruyor. Ancak bu koronavirüsün su yoluyla bulaştığı anlamına gelmez” dedi.



Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yanıtladı; Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı? Salgın döneminde deniz ve havuza girmek riskli mi?Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yanıtladı; Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı? Salgın döneminde deniz ve havuza girmek riskli mi?

‘Deniz ve havuzlara girmek güvenlidir’



Kapalı ve kalabalık havuzlara dikkat çeken Prof. Dr. Şener, “Bilindiği üzere koronavirüs klora dayanıklı değildir. Yeteri kadar klor varsa koronavirüsün yaşaması imkansızdır. Havuzlarda temizleme sistemlerinin ağırlıklı olarak klor bazlı kullanılmasından dolayı havuzlar bu süreçte güvenlidir.”



“Denizler ise okyanusa açık bir alan olduğu için risk taşımamaktadır. Vücuttan atılan solunum yolu atıkları suya karıştığı zaman binlerce kat sulandırmış, konsantrasyonunu azaltmış olur. Bu şekilde virüsün bulaşma riski yoktur.”



“Kapalı havuzların kalabalık olması bazı riskleri berberinde getirebilir. Bu nedenle kapalı havuzlarda metrekareye düşen insan sayısına dikkat edilmelidir. Ayrıca havuzlarda gözlük, burun ve kulak tıpası kullanmak birçok enfeksiyon riskini azaltabilir” şeklinde konuştu.



Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?Havuz ve denizde koronavirüs bulaşır mı?

'Vaka sayıları günlük 40 kat arttı'



Koronavirüsün son durumunu değerlendiren Prof. Dr. Şener, “Sağlık bakanlığının haftalık olarak yayınladığı verilere göre vaka sayıları günlük 40 kat arttı, ciddi bir tırmanış söz konusu. Eylülden önce böyle bir hareketlilik beklemiyorduk. Bu tırmanış devam ederse Eylül ayında beklediğimiz dalgayla Ağustos ayında karşılaşabileceğimizi öngörüyoruz.”



“Bazı tedbirlerin kaldırılmış olması, koronavirüsün risk taşımadığı anlamına gelmiyor. Bu nedenle kişisel sağlık durumu göz önüne alınarak özel önlemler alınmalıdır. Yani bağışıklık sistemi düşük, 65 yaş üzerinde ve aşılanmamış kişilerin maske ve mesafe önlemlerine özellikle toplu taşımalarda dikkat etmesi gerekiyor” dedi.



Yazar: Tuğba Öztürk

#alperşener #bilimkuruluüyesi #covid19 #deniz #havuz #koronavirüs #vakasayısı
https://haberton.com/havuz-ve-denizde-koronavirus-bulasir-mi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Hindistan’da kadına baltalı saldırı

Rahul Goud adlı kişi Hindistan'da kadına baltayla saldırdı. O anlar güvenlik kamerasına an be an yansıdı.  Hindistan ’ın Hyderabad şehrindeki Meerpet bölgesinde, Rahul Goud (26) adlı kişi, aylardır taciz ettiği kadını evinde yakaladı. Kucağında bebek olan kadına baltayla saldıran Goud, sokak ortasında dehşet saçtı. Saldırı anları güvenlik kamerasına yansıdı.  O ANLAR GÜVENLİK KAMERASINDA Hindistan'da kadına baltalı saldırı Görüntülerde, saldırgan Goud'un taciz ettiği ve aile dostu olduğu ifade edilen kadının evine motosikletle gelerek, baltayla defalarca saldırdığı görüldü. Kucağında bebeği ile panik yaşayan kadının zor anları kameraya yansırken, başka bir kadının da olayın şokuyla korkudan kaçtığı görüldü. Saldırganın daha sonra motosikletine binerek, olay yerinden uzaklaştığı görüldü. DAHA ÖNCE GÖZALTINA ALINDI Yerel medyada yer alan habere göre, kadının daha önce Goud'u polise şikayet ettiği, gözaltına alınan saldırganın daha sonra serbest bırakıldığını

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir

'Depremzede öğrenci' demek ötekileştirebilir Yıkıcı depremler sonrası çocukların yaşayabileceği travmalara dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Sınıflara misafir olarak gelen bu öğrencilerimize ‘depremzede öğrenci’ demek onu kırabilir, ötekileştirebilir, kendini ayrımlaştırılmış  gibi hissettirebilir” dedi. Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde kimi yakınlarını kaybetti, kimi yaşıtlarının yaşadığı afeti kilometrelerce öteden takip etti. Çocuklar deprem bölgesinde olsun ya da olmasın, yaşanan felaketten en ağır şekilde etkilendi. Peki bu süreçte onlara nasıl yaklaşmak, Türkiye'nin acı gerçeği depremi nasıl anlatmak gerekiyor? Deprem yaşayan çocukların yoğun kaygı ve korku içerisinde olduğunu aktaran Çocuk Gelişim Uzmanı Pınar Bilecen, “Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. D