Ana içeriğe atla

Uzmanından 2022 yılı yatırım tavsiyeleri

Uzmanından 2022 yılı yatırım tavsiyeleri

Belirli bir birikime sahipseniz paranızı doğru yatırım araçlarını kullanarak çok daha değerli hale getirebilirsiniz. Yatırım portföyünün kişiye özel olması gerektiğine vurgu yapan ENA Strateji Danışmanlık ve Eğitim’in kurucusu Finans Uzmanı Emre Şirin, 2022 yılı yatırım tavsiyelerini Haberton’a açıkladı.



Her yatırım aracının belli oranlarda kaybettirme riskleri vardır. Paranın değer kaybetmemesi ve zarar edilmemesi için değişen piyasa şartlarını takip etmeli ve gerekli stratejik bilgilere sahip olunması gerekmektedir. ENA Strateji Danışmanlık ve Eğitim’in kurucusu Finans Uzmanı Emre Şirin, yatırımı şu sözler ile tanımlıyor:



“Bireylerin ya da kurumların belirli bir vade için sermaye ya da birikimlerini yatırım araçlarına yönlendirerek kar sağlamalarına yatırım diyoruz. Örneğin borsada işlem gören bir şirketin hisse senetlerini düzenli olarak satın alınması durumunda şirketin büyümesinden kazanç elde edilebilir. Bu bir yatırım türüdür.”



ENA Strateji Danışmanlık ve Eğitim’in kurucusu Finans Uzmanı Emre Şirin, 2022 yılı yatırım tavsiyelerini Haberton’a açıkladı.

“Yatırım yapılacak alan, kişinin sermayesi, potansiyeli ve finansal değerlere göre değişiklik gösterir. Önemli olan yatırım yapmak isteyenlerin piyasalarda bulunan yatırım araçları hakkında temel bilgilere sahip olmasıdır. Bu sayede daha doğru kararlar alınarak karlı yatırımlar yapmak mümkündür.”



"Sermaye piyasaları Türkiye enflasyonu şartları altında yatırım aracı olarak sık kullanılıyor. Aynı zamanda enflasyon ve diğer risklerden korunmak amacıyla tercih tarihin en eski para birimi olan altın ve gümüş popülaritesini daima koruyan yatırım araçları arasında yerini almaktadır.”



Bunlarla birlikte Türkiye’de son zamanlarda yaygınlaşan bireysel emeklilik sistemi, yatırım fonları, dijital para, hisse senetleri, gayrimenkul gibi yatırım çeşitleri de bulunmaktadır” şeklinde konuştu.  



“Yatırım portföyleri kişiye özel olmalıdır”



Portföy içerisinde verilen yatırım oranlarının kişinin risk algısına göre değişebileceğinin altını çizen Şirin, “Bu konu uzmanlar tarafından sıklıkla tartışılan bir konudur. Benim görüşüm ise; Yatırım yapılan alan ile ilgili, yatırım yapılacak oranın belirli standartlarla sabit tutulması doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü, portföy yatırım yapan kişinin risk algısına ve yatırım yapılan döneme göre çeşitli şekillerde oluşturulabilir.”



“Bazı yatırım araçları zaman zaman diğerlerinden öne çıkabilir. Örneğin; enflasyonu yüksek, faiz getirilerinin ise enflasyonun altında olduğu dönemlerde varlık fiyatları çok yüksek değilse hisse senedi için uygun olabilir. Dolayısıyla dönemsel olarak portföylerdeki yatırım araçlarının oranlarını değiştirmek de gerekebilir” dedi.



“Yatırım sabır gerektirir”



Kulaktan dolma bilgilerle yapılan yatırımın zarara uğratması çok olağan bir durumdur. Kısa vadede zenginlik hayalleriniz suya düşebilir. Bu nedenle doğru temel analizi ile yola çıkılmalıdır. Piyasa tabiriyle günlük ‘al-sat’ işlemlerinin sadece aracı kuruma kazandırdığına değinen Şirin, “Kişilerin hisse alıp sattığı platformlarda ‘al-sat’ yapmak çok risklidir. Bu alanda kar edebilmek için çok sıkı bir veri analizi gerektirir. Bu işin uzmanı değiller ise kısa vadeli al-sat işlemlerinden uzak durulmalıdır.”



“Yatırım belirli bir vade ister, dolayısıyla sabır gerektirir. Öncelikle kar etmenin bir süreç aldığını kabullenmek gerek. Örneğin borsa piyasasında her an bir hareketlilik söz konusu. Ancak uzun vadeli yatırım yapan kişi için bu inişler ve çıkışların bir önemi yoktur. Paniğe kapılıp yatırım planını bozmak zarara uğratabilir” dedi.



Tüm parayla, tek platforma yatırım yapmanın riskli olduğunu belirten Şirin, “Bu gibi durumlarda tüm parayı kaybetme riski vardır. Portföy çeşitliliği burada devreye giriyor. Yatırımlar birbirinin sigortası olmalıdır. Veri analizini doğru yapılıp riskler tespit edilmelidir. Mutlaka garantici adımlarla doğru kararlar verilmelidir” diye konuştu.



“Altın ve gümüş en karlı yatırım aracı olacak”



Piyasada çok fazla hareketlilik ve manipülasyon olduğuna değinen Finans Uzmanı Şirin aynı zamanla şunları kaydetti;



“Borsa, Türkiye için ciddi bir potansiyel taşıyor ama şuan risk birimleri yüksek ve sığ bir piyasa var. Yatırımlar risk altında. Aralıkta yaşananları unutmamak lazım; insanlar aylardır kazandığı yatırımlarını bir gecede verdiler. Ardından borsa biraz daha toparlanıp ümit teşkil ederek, Ocak ayında yine aynı çöküş yaşattı.  Bu nedenle bu riskleri göze alabilenler yatırım yapmalıdır”



“Altın ve gümüşün önümüzdeki süreç için getirisi en yüksek yatırım aracı olduğunu düşünüyorum. Ama piyasadaki sert hareketlerden dolayı bu da yatırım yaparken yine aynı şekilde kademeli yatırımlar yapmak en doğru hareket olacaktır.”



“Altın ve gümüşe fiziki talep artışı var. Günümüzdeki enflasyon rakamları ve riskli yatırımların olduğu bir dönemde altın ve gümüşün bu seviyede kalması mümkün değildir. Bu da sonrasında gelebilecek hareketin ne kadar büyük olabileceğine işaret ediyor. Sadece sabreden ve sermayesini kaybetmeden durabilen insanlar bu süreçte büyük kazanımlar elde edeceklerdir.”



https://www.youtube.com/watch?v=Hmwm6L20NS0

Uzmanından 2022 yılı yatırım tavsiyeleri

“Ons verileri şuan için düşük. Uluslararası alanda ciddi derecede manipülasyon söz konusu. ABD enflasyon verileri açıklandığı gün, ons altın ve ons gümüşte sert düşüşler gösterip insanlarda panik yarattı. Birçok kişi bu oyuna düşüp yatırımlarında zarar etti. Ons gümüş tarafından 22 Eylül’de 1890 üzerinde günlük kapanış bekliyorum, o gelmeden yatırım yapmak kritik olabilir.”



“Bu yılın sloganı ‘Oynaklık’tır. Bundan korunmanın en güçlü yolu ise portföyde nakitin güçlü bir yapıda olmasıdır. Bu iki avantaj sağlar; birincisi düşüşlerden etkilenmez ve panik yaşamazlar. İkincisi ise diplerden toplama ve daha fazla kar etme fırsatı verir.. Bu oynaklıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında sürecek gibi duruyor. Dolayısıyla bu aylar kritik aylardır” şeklinde ifade etti.  



"YATIRIM YAPMADAN ÖNCE EĞİTİM ŞART"



ENA Strateji Danışmanlık ve Eğitim firmasında, firmalara ve kişiye özel yatırım danışmanlığı sağladığını belirten Şirin, "Doğru kişiden alınan eğitim ile doğru yatırımlar yapılarak kazanç elde edilebilir. Yatırım işi şansa bırakılmamalıdır. Bu nedenle eğitim yüzde yüz şarttır."



"Deneyimsiz kişilere önerim, şirketlerin faaliyet raporlarını incelemek, sektör araştırması yapmak ve örnek portföy çalışmalarına bakmak artı puan sağlayacaktır. Herkesin aynı düşündüğü yerden kazanç sağlamak zordur. Bu nedenle kendilerini geliştirip stratejik adımlar atmalılardır" dedi.



Yazar: Tuğba Öztürk

#altın #borsa #dolar #emreşirin #enastratejidanışmanlık #finanssektörü #yatırım
https://haberton.com/uzmanindan-2022-yili-yatirim-tavsiyeleri/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den