Ana içeriğe atla

2022 AYT yorumları

2022 AYT yorumları

Nesibe Aydın Okulları'ndan 2022 AYT yorumları; Nesibe Aydın Okulları uzmanları bugün gerçekleşen Alan Yeterlilik Testi sınavı hakkında sınav sorularını değerlendirdi.



AYT sınavında sözel alanda, okumaya dayalı, anlam bilgisi, yorum ve bilgi gerektiren soruların; sayısal alanda ise bilgi, teorem ve kavramların yorumlanmasına dayalı orta zorlukta soruların ağırlıklı olduğu söylenebilir. Adayların, zaman kontrolünü daha kolay sağlayabildiği bir sınavdır.



Sayısalda matematik soruları 2021’e göre daha kolay, anlaşılır, daha az zaman alan sorulardan oluşmuştur. 



Fen derslerinin içerisinde fizik ve kimya alanında zorlayıcı soruların olduğu, bu nedenle sayısal alanda fizik ve kimya derslerinin belirleyici olduğu söylenebilir. Fizik soruları sözel ifadelerin ağırlıklı olduğu sorulardan oluşmuştur ve kavram analizi gerektirmektedir. Kimya alanında bilgiye ve formüle dayalı zorlayıcı sorular sorulmuştur. Tarih, coğrafya, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi ise bilgi ağırlıklı sorulardan oluşmuştur. 



Özetle, genel olarak AYT sınavı bilginin ağırlıklı olduğu, bunun yanında muhakeme, okuduğunu anlama, yorumlayabilme, gündelik hayatla ilişkilendirebilme ve çıkarımda bulunabilme becerisini ölçen sorulardan oluşmuştur.



2022 AYT yorumları2022 AYT yorumları

2022 AYT’nin sayısal alanda, fizik ve kimya; sözel alanda ise tarih, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için zor, diğer branşlar için orta düzey zorlukta bir sınav olduğu görülmüş olup, ter döken tüm öğrencilerin yoğun çaba ve emeklerinin boşa çıkmamasını ve geleceklerinin AYDIN olmasını dileriz. 



Nesibe Aydın Okulları uzmanları, 19 Haziran 2022 Pazar günü gerçekleştirilen AYT oturumu hakkında, sınavdan çıkan öğrencilerden aldıkları yorumlar çerçevesinde, branş bazında ilk değerlendirmelerini aşağıdaki şekilde yapmışlardır.



AYT-MATEMATİK TESTİ

(NESİBE AYDIN MATEMATİK ZÜMRESİ): 2022 AYT Matematik testinde müfredat dışı soru olmayıp sorular kazanımlara uygundur. Matematik testinde geçen yıla göre ayırt edici soru sayısında azalma görülmüştür. Geometri sorularında hem klasik hem de yeni nesil sorulara yer verilmiştir.



Matematik testinin zorluk düzeyinin, geçen yıla göre daha kolay ve anlaşılır olduğu gözlenmiştir.



Analitik düşünme yöntemlerini kavramış, soru tipi ezberlemeyen, matematiksel kavram ve teoremler üzerine düşünerek öğrenmiş öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav gerçekleşmiştir.



AYT-FEN BİLİMLERİ TESTİ

2022 AYT genel olarak değerlendirildiğinde fizik ve kimya alanlarının belirleyici olduğu görülmüştür. Nesibe AYDIN uzmanları Fen Bilimleri Testini derslere göre aşağıdaki şekilde yorumlamıştır.



- AYT-Fizik Soruları:

(NESİBE AYDIN FİZİK ZÜMRESİ): 2022 AYT Fizik testinde tüm sorular, 11 ve 12.sınıf müfredatından seçilmiş olup, soru sayısının azlığı nedeniyle her konudan (Ağırlık merkezi, Atom Modelleri, Yeryüzünde Hareket, Bağıl Hareket, İş Güç Enerji, Radyoaktivite, Kondansatör, Fotoelektrik vb.) sorgulama yapılamamıştır. Bu anlamda soruların tamamı müfredata uygun, ancak müfredat kapsamına göre daha dar çerçevede kalmıştır.



Fizik testinin genelinde fiziksel kavramların, temel fizik kuralları kullanılarak fizik bilgileri üzerinden güçlü ve dikkatlice yorumlanması ile sonuca ulaşılabilmektedir. Matematiksel işlemler yerine daha çok sözlü anlatım tekniği baskın olarak kullanılmıştır. Higgs bozonu ve Doppler etkisi soruları ile fizik testinin AYT de belirleyici olacağını düşünmekteyiz.



- AYT-Kimya Soruları

(NESİBE AYDIN KİMYA ZÜMRESİ): 2022 AYT Sınavı 11 ve 12. Sınıf MEB müfredatından ÖSYM’nin açıkladığı kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır.



Sınavda çıkan soruların bilgiye dayalı, geneli orta zorlukta, formül bilmeyi ve yorumlamayı gerektiren seçici sorulardan oluştuğu gözlenmiştir.



2021 AYT sorularına göre bu sene AYT kimya testi sorularının daha zor ve fen alanında belirleyici olduğu gözlenmiştir.            



- AYT-Biyoloji Soruları

(NESİBE AYDIN BİYOLOJİ ZÜMRESİ): 2022 AYT sınavında çıkan 13 Biyoloji sorusunun 6 tanesi 12.Sınıf, 7 tanesi 11.Sınıf konularını içermektedir.



Soruların tümünün temel bilgi içerdiği görülmüştür. Ancak sorulardan bazılarının hem yoruma hem de analize dayandığı tespit edilmiştir.



İyi çalışmış olan ve temel bilgilere hakim öğrencilerin yapabileceği türden sorular olduğu anlaşılmıştır.



Sınavda yeni nesil sorulara yer verilmemiştir.



2022 AYT biyoloji sorularının, geçen yılın AYT sınavına yakın düzeyde olduğu belirlenmiştir.            



AYT-TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ve SOSYAL BİLİMLER TESTİ

- AYT-Türk Dili Edebiyatı Soruları

(NESİBE AYDIN TÜRKÇE ZÜMRESİ): Sınavda müfredat dışı sorulara yer verilmemiş, dil ve anlatım konularından sadece anlam bilgisi soruları yer almıştır. Farklı tipte soruya yer verilmemiş, dil bilgisinden soru sorulmamıştır.



Nesibe Aydın Okulları'ndan 2022 AYT yorumları; Nesibe Aydın Okulları uzmanları bugün gerçekleşen Alan Yeterlilik Testi sınavı hakkında sınav sorularını değerlendirdi.

Sınavın Türk edebiyatını tarayan, sürpriz soruların olmadığı ve orta zorlukta bir sınav olduğu saptanmıştır.



- AYT-Tarih Soruları

(NESİBE AYDIN TÜRKÇE ZÜMRESİ): Bu yıl AYT Sosyal Bilimler-1 de yer alan Tarih sorularının çoğunluğu bilgi ağırlıklı sorulardan oluşmuştur. Geçmiş yıllarda da olduğu gibi zorluk seviyesinin yüksek bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Soruların ağırlıklı olarak 9, 10 ve 12.sınıf müfredatından sorulduğu tespit edilmiştir.



- AYT-Coğrafya Soruları

(NESİBE AYDIN COĞRAYA ZÜMRESİ): 2022 AYT sınavında Coğrafya soruları 11 ve 12. sınıf MEB müfredat ve kazanımlarına uygun, geçtiğimiz seneye benzer, orta seviye sorulardan oluşmuştur.



Coğrafya testinde bilginin ön planda olduğu, okuduğunu anlamaya ve yorumlamaya yönelik,  yapılabilir nitelikte sorular sorulmuştur.



Özellikle Dünya haritası üzerinde kültür bölgelerinin, Türkiye’de demir yolu ulaşımının ve kır yerleşmelerinin irdelendiği soruların seçiciliği yüksek bulunmuştur. 



- AYT-Felsefe Grubu Soruları

(NESİBE AYDIN FELSEFE ZÜMRESİ): 2022 AYT’de felsefe grubu testinde Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık alanlarından 3’er soru sorulmuştur. Sorular analiz edildiğinde müfredat dışı soru olmadığı, önceki yıllarda olduğu gibi kavram bilgisi, yorumlama ve metin analizi bilgisi gerektiren sorulardan oluştuğu gözlenmiştir. Soruların net, açık ve iyi kurgulanmış olduğu söylenebilir. 



2022 AYT Felsefe grubu sorularının 2021 AYT ile güçlük derecesi açısından benzer olduğu gözlenmiştir.



- AYT-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları

(NESİBE AYDIN FELSEFE ZÜMRESİ): Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin soruları 2021 AYT sınavında olduğu gibi kavram ve bilgi ağırlıklı sorulmuştur. Bu soru tarzları ile öğrencinin bilgi seviyesi YENİ NESİL SORU tarzlarıyla harmanlanarak ölçülmesi hedeflenmiştir. 



İslam ve Bilim ünitesinden 2 soru sorulduğu ve bu soruların ikisinin de yeni nesil tarzda soru olduğu gözlemlenmiştir. Hristiyanlık ünitesinden de teslis inancı ve İnançla İlgili Felsefi Yaklaşımlar ünitesinden de inanç biçimlerinin sorulduğu ve bu sorularda da öğrencilerin bilgi ve birikimlerinin ölçüldüğü görülmüştür. Ayrıca 2 tane ayet yorumlama sorusu sorularak bu ayetlerde; Din ve Hayat ile Dünya ve Ahiret konularının anlama yorumlamaya dayalı olarak ölçüldüğü gözlemlenmiştir.



Yazar: Haberton

#2022ayt #alanyeterliliktesti #aytyorumları #fenbilimleri #matematiksoruları #nesibeaydınokulları #sayısal #sözel #türkdilivedebiyatı
https://haberton.com/2022-ayt-yorumlari/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den