Ana içeriğe atla

Yenilenebilir Enerji artık zorunluluk

Yenilenebilir Enerji artık zorunluluk

Yenilenebilir Enerji artık zorunluluk. Günümüz koşullarında yenilenebilir enerjinin geldiği yer bizim ülkemiz için hala yeterli değil.



Ancak yaşanılan son Ukrayna Rusya çatışmasında sonra alternatif enerjiler gündemdeki önemini arttırdı.



Dünyanın genelinde son otuz senedir gündemdeki yerini koruyan küresel ısınma, ülkeleri karbon enerji kaynaklarından daha masum olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltiyor. Küresel ısınma tanım itibariyle fosil yakıtı emisyonlarının atmosferdeki güneş ışınlarını absorbe ederek ısının uzaya dağılmasını engellemesi ve atmosferi ısıtması sonucunda oluşan ısınmadır. Uzun zamandır bilinen küresel ısınma inkar edildi ve görmezden gelindi ancak zamanla oluşan ısınma artık inkar edilemeyecek bir noktaya ulaşınca mecburen ülkeler bir takım önlemler almaya başladılar.





Ancak herkes biliyor ki küresel ısınmadan tek kurtuluş yolu fosil yakıtlarını sınırlandırmaktan geçiyor. Otomobil fabrika ve yerleşim yerlerinde kullanılan enerji ne kadar masum olursa o kadar geleceğimiz için iyi diyorduk. Ancak yaşadığımız son gelişmeler hepimizin ne kadar zorlu bir dünyada yaşadığımız gerçeğiniz bizlere bir kere daha gösterdi.



Yenilenebilir Enerji artık zorunlulukYenilenebilir Enerji artık zorunluluk

Rusya Ukraynaya operasyon yapınca dünyada büyük bir tepkiyle karşılandı. Tüm ülkeler ekonomik yaptırımları gündemlerine aldılar ancak bizim gibi enerji sektöründe büyük oranda Rusya ile çalışan bir ülke bu konuda fazla istekli olamaz. Bu durum da bizim dünya da tepki ile karşılanmamıza sebep olabilir.



Dünyada görüldüğü üzere fosil kaynakların toplam kaynaklar içindeki payı düşerken yenilenebilir temiz enerjinin payı artıyor.



Ülkemiz içinde benzer bir eğilimi görmekteyiz. Ama bu biraz yavaş.





Sonuç olarak şartların hızlı değiştiği bir dünyada hızlı bir şekilde buna adapte olmamız hepimiz için hayati önem taşımaktadır. Bir çatışma ortamının her an oluşabileceği artık kesin bir şekilde görülmüştür. Ülkelerin kaynak sıkıntısına girdiği son zamanlarda çatışmaların daha çok ve daha kolay oluşabileceği öngörülmelidir. Tüm bu koşullar altında ülkemizin enerjisinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması hepimizin dileğidir.



Son söz: Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar bir an önce arttırılmalı bu konunun artık stratejik bir gereklilik olduğu unutulmamalıdır. Yarınlar için temiz enerji HEMEN ŞİMDİ.



Yazar: Ali Oğuzhan Vural

#enerji #ukraynarusyasavaşı #yenilenebilirenerji
https://haberton.com/yenilenebilir-enerji-artik-zorunluluk/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den