Ana içeriğe atla

Sahurda bu besinlerden uzak durun

Sahurda bu besinlerden uzak durun

Sahurda bu besinlerden uzak durun diyen Diyetisyen Yasin Ayyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.



Ramazan ayı vücudunuzun ve ruhunuzun arındırıldığı bir aydır. Bu ayda yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Çünkü vücudunuz uzun süre aç ve susuz kalmaktadır. Bu durumda kişi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmezse bağışıklık sisteminde zayıflama, kas kaybı, vücut da yağlanma gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bu problemleri önlemek için kesinlikle sahur yapılmalıdır.



Oruç tutarken sahurda fazla tüketmeme rağmen çok acıkıyorum ve bu yüzden kendimi sürekli yemek yemeyi hayal ederken buluyorum şeklinde düşünüyorsanız sahur yaparken bazı besinlerin tüketiminde yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Bazı besinleri sahurda oldukça sık tüketiyor olabilirsiniz. Bu durumda sizin kısa süreli tokluk ardından hemen acıkmanıza neden oluyor olabilir.



Sahurda bu besinlerden uzak durunSahurda bu besinlerden uzak durun

Besinlerin lif oranı-glisemik indeksi-glisemik yükü-şeker içeriği-yağ içeriği-pişirme yöntemleri bireyin açlık tokluk hissi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Besinlerden bağımsız olarak hormon değerleri-insülin direnci-ilaç kullanımı da sizlerin açlık-tokluk mekanizmasını üzerinde rol oynamaktadır.Diyet lif, insan ince bağırsağında sindirilmeyen buna karşılık kalın bağırsakta tamamen veya kısmen fermente olan, bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır.



Lif oranı yüksek besinler bireyi daha uzun süre tok tutmaktadır. Sahurda lif oranı yüksek sebzeler-tam tahıllı ürünler eklediğinizde uzun süre tok kalacaksınız. Fakat lif oranı düşük meyve suyu-beyaz ekmek-beyaz unlardan yapılan ürünler tüketildiğinde birey daha fazla açlık hissiyle karşılaşacaktır.



Glisemik indeksi  yüksek olan besinler sahurda tüketildiğinde birey kısa sürede acıkma hissiyle karşılaşacaktır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar arasında şekerlemeler-beyaz ekmek-beyaz undan yapılan gıdalar-sıcak patates-pirinç-şeker vardır. Tükettiğinizde kan şekerinizde yaşanan dalgalanmalar kısa sürede açlık ve daha fazla yorgunluk hissetmenize yol açmaktadır.



Şeker içeriği yüksek gıdalar tüketildiğinde kişide serotinin salgısı artmaktadır. Kişi anlık olarak kendini mutlu hissetmekte fakat ilerleyen saatler acıktığını hissetmektedir. Şeker içeriği yüksek gıdalar arasında Bal-pekmez-çikolatalar-meyve suları-marmelatlar bulunmaktadır. Sahurda  bu besinlere yer vermek bireyin sık sık acıkmasını ve beraberinde obeziteyi tetiklemektedir. 



Sahurda bu besinlerden uzak durun diyen Diyetisyen Yasin Ayyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.Sahurda bu besinlerden uzak durun diyen Diyetisyen Yasin Ayyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Pişirme yöntemleri gıdaların yağ oranında ve glisemik indekslerinde değişmelere neden olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme sadece  besinin içeriğiyle değil pişirme yöntemleriyle beraber mümkündür. Sıcak patates tüketildiğinde kişi çabuk acıkırken pişirip soğutulan patatesin glisemik indeksi düştüğü için uzun süre tokluk sağlamaktadır.



Yapay tatlandırıcı içeren içecekler Taze sıkılmış meyve suları

Sıcak ve kızartılmış patates Marmelatlar Çikolatalar Beyaz ekmek Hamur işleriAşırı yağlı yiyecekler
Tüketildiğinde kişi kendini tok hissetmeyerek iftarda çok daha fazla tüketme eğilimi gösterecektir. Bu besinleri  sahurda tüketmekten kaçınmalısınız.



Yazar: Haberton

#besin #dengelibeslenme #glisemikindeks #iftar #liforanı #sahur
https://haberton.com/sahurda-bu-besinlerden-uzak-durun/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den