Ana içeriğe atla

Minik siyah tanenin büyük hikmeti

Minik siyah tanenin büyük hikmeti

Bugünki yazımla ilgili çok şey okudum, araştırdım. Araştırdıkça daha çok şey öğrendim, öğrendikçe şaşırdım ve hayran kaldım. Minik siyah tanenin büyük hikmeti.



Her sabah soframıza eşlik eden o zeytin ne kadar anlamlıymış. Aynı anda hakkında hem yasa olan hem adı 3 büyük kitapta geçen kaç meyve vardır?



Adı mitolojide ve botanikte ölümsüz ağaç olarak geçiyor. Öyle bir şey düşünün ki Akdeniz’in o güzel maviliğinde kurşuni yeşilliği ruhumuzu okşuyor. İlk başta yavaş yavaş büyüyor acelesi yok. Çünkü yolu uzun. En yaşlısının 3000 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Öyle kurumaya başladığında da bittiğini zannetmeyin kuruyan yerlerden tekrar yeşil dal veren bir ağaç.



Minik siyah tanenin büyük hikmetiMinik siyah tanenin büyük hikmeti

Bunca yıl yaşayıp bu kadar dirençli kalabilmeyi başararak mücadele ettiğimiz hayatımızda bizlere örnek teşkil ediyor. Güzelliği de ayrıdır. Yaprakları müthiş bir ahenk içerisinde iki yana açılıyor Toplanmasıda öyle kolay değildi yoksa Sebahattin Ali boşuna der miydi "Buruşuk yüzlü ve her sene budanmaktan şeklini kaybetmiş eğri büğrü ağaçlar, uzun bir hikâyeyi anlatan garip şekilli harfler gibiydi" diye.



İncil’e göre Hz. İsa’nın göğe yükselişinin gerçekleştiği Zeytin Dağı’ndaki bahçede bulunan zeytin ağaçlarının o zamandan kalma ağaçlar olduğuna ve bugün mevcut olan 8 zeytin ağacının Hz. İsa’nın çarmıha gerilişine tanıklık ettiğine inanılır. Tevrat’ta ise insanlara “hakkaniyet ve doğruluk” anlatılırken zeytin ağacı işaret edilir ve bu kutsal ağacın erdemine dikkat çekilir.



Tevrat’ın Tekvin 6. bölümünde yer alan hikâyeye göre insanların günden güne artan kötülükleri ve zorbalıkları nedeniyle Allah yeryüzünü, yarattığı insanlar ve hayvanlarla birlikte yok etmeye karar verir.



Hz. Nuh’tan bir gemi yapmasını ve yeryüzünde soyları tükenmesin diye, yanına temiz sayılan hayvanlardan erkek ve dişi olmak üzere yedişer çift, kirli sayılan hayvanlardan birer çift, kuşlardan yedişer çift almasını söyler. Ardından büyük tufan başlar, Hz. Nuh ve gemisindeki canlılar hariç, yeryüzü üzerinde yaşayan her şey yok olur.



Hz. Nuh suların çekilip çekilmediğini öğrenmek için bir güvercin gönderir. Geriye ağzında bir zeytin dalı ile dönen güvercin  Allah ile insanlar arasında sağlanan barışın müjdesini verdiği için tarih boyunca zeytin dalı ve güvercin “barış sembolleri olarak kabul edilir.



Bugünki yazımla ilgili çok şey okudum, araştırdım. Araştırdıkça daha çok şey öğrendim, öğrendikçe şaşırdım ve hayran kaldım. Minik siyah tanenin büyük hikmeti.Bugünki yazımla ilgili çok şey okudum, araştırdım. Araştırdıkça daha çok şey öğrendim, öğrendikçe şaşırdım ve hayran kaldım. Minik siyah tanenin büyük hikmeti.

Varlığı, duruşu yüzyıllarca yaşamasıyla kimi zaman bir sporcunun başarı tacı olmuş, kimi zaman iki ülke arasında savaş bitiren sembol olmuş, kimi zaman rivayetlere göre yağıyla Afrodit’in güzellik iksiri olmuştur.



Zeytin gibi diğer tüm doğada bulunan varlıklara yapılan ihanetin bedelini gün gelecek hep beraber ödeyeceğiz. Ödemeye başladık bile. Doğanında bir canlı olduğunun bilincine vardığımızda daha güzel insanlar olacağımızın umudu var içimde.



Bırakın da memleketimizin göğü mavi, dalı yeşil, tarlası sarı kalsın. Memleketimin doğal guzellikleri kadar güzel haftalarınız olsun.



Yazar: Gökşen Kayhan

#büyüktufan #haznuh #hzisa #incil #mitoloji #nuhtufanı #nuhungemisi #ölümsüzağaç #zeytin #zeytinağacı
https://haberton.com/minik-siyah-tanenin-buyuk-hikmeti/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den