Ana içeriğe atla

Gençliğin şarjı sıfır

Gençliğin şarjı sıfır

Gençliğin şarjı sıfır!... Gençler şarjınızı bitirmelerine izin vermeyiniz! Çünkü sizin umutlarınızın sönmesi demek sizi ülkenin umudu görenlere haksızlık olması demektir.



Gençler Üzerine Psikolojik Bir Analiz : Tükenmişlik Sendromu "Gençliği anlayamadığımız an dünyadaki işimiz bitmiş demektir." B.Franklin



İlk defa 1974 yılında Herbert Reudenberger tarafından keşfedilen tükenmişlik sendromu İngilizce de ''burnout'' yani yanmak, kül olmak manasına gelmektedir. Şarjı tükenmiş insan gibidir velhasıl. Yeniden şarj edilerek hayata karşı istekli, enerjik, karamsar olmayan, çiçek ruhuna kavuşur insan. Peki bir insan nasıl şarj edilir ?, Kimlerde tükenmişlik sendromu daha baskın kendisini göstermektedir? Tükenmişlik Sendromu belirtileri nelerdir ?



Tükenmişlik sendromu yaşayan bir insan yaptıklarından tatmin olmamakta , sürekli bir başarısızlık hissiyatı ile dolu bir döngünün ortasında kalmaktadır. Gelecek hakkındaki düşünceleri oldukça karamsardır. Oldukça enerjisiz ve güçsüz hisseden bu insan kendisini dış dünyaya kapatma eğilimi gösterir. Hatta işinde olsun ailesinde olsun kimliğini kaybetmiş durumdadır.



Gençliğin şarjı sıfırGençliğin şarjı sıfır

Yoğun stres yaşayan kişiler tükenmişlik sendromuna daha yatkındırlar. Stres birçok hastalığı olduğu gibi tükenmişlik sendromunu da tetiklemektedir. O özellikle işinde ve aile ortamında problemler yaşayan bir insanı avına düşürmek için pusuda bekleyen bir avcıdır.



Çoğunlukla iş stresi olarak tarif edilen bu sendromun yeni gözdesi günümüz gençleridir. Özellikle pandemi şartlarının da ekonomiye darbe vurması ile işsizlik daha yüksek boyutlara ulaşmaktadır. İşsizliğin gençler üzerindeki baskısı muazzamdır.. TÜİK verileri de bu kanıyı desteklemektedir. Zira TÜİK’e göre genç işsiz oranı % 22,3’tür.Aynı zamanda gençlerde mutsuzluğun arttığı da TÜİK verileri ile desteklenmektedir.



Malum işi gücü oturmuş orta yaş kesimi ve emekli kesimi bir şekilde hayatlarını idame ettirirken gençler için büyük bir kısır döngü mevcuttur. "Ne olacak ?" sorusunun beyinlerde dönüp dolaştığı sokak sokak dolaşıp elleri boş akşam evine dönen bir insan misali umutsuzluğun tüm bir günü hatta günlerden oluşan koca bir hayatı kapsadığını görebilirsiniz. İşte bir gün yine aynı soru ‘’ Ne olacak? ‘’ . Güneş doğar, batar yine aynı soru beyni kemirir durur.



Gençliğin şarjı sıfır!... Gençler şarjınızı bitirmelerine izin vermeyiniz! Çünkü sizin umutlarınızın sönmesi demek sizi ülkenin umudu görenlere haksızlık olması demektir.Gençliğin şarjı sıfır!... Gençler şarjınızı bitirmelerine izin vermeyiniz! Çünkü sizin umutlarınızın sönmesi demek sizi ülkenin umudu görenlere haksızlık olması demektir.

İlaç reçetemiz kesinlikle gençleri hedef alan yeni yatırım sahalarının alabildiğine genişlemesi olacaktır. Aynı zamanda işverenlerin bu konuda daha bilinçli davranarak genç, dinamik beyinleri keşfederek yollarına devam etmeleri gerekir. Mobing kavramından kendi işine emek veren işçilerin uzak tutulması hedeflenir. Bunların haricinde zaten stresi azaltmaya yönelik spor, yoga, müzik gibi aktiviteler yaparak kişi de kendi ilacını kendi yapabilir.



Unutulmaması gerekir ki önce kişinin kendisine değer vermeyi öğrenmesi gerekir. Daha sonrasında ailesinden de işvereninden de arkadaşlarından da değer görmesi kaçınılmaz sondur .



Gençler şarjınızı bitirmelerine izin vermeyiniz ! Çünkü sizin umutlarınızın sönmesi demek sizi ülkenin umudu görenlere haksızlık olması demektir.



Yazar: Nur Melek

#genç #gençişsiz #gençlik #işsiz #işsizlik
https://haberton.com/gencligin-sarji-sifir/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den