Ana içeriğe atla

Sağlıklı diyet listesi için uzmanından öneriler

Sağlıklı diyet listesi için uzmanından öneriler
Sağlıklı diyet listesi için uzmanından öneriler

Diyetisyen Merve Sayın sağlıklı diyet listesi için “Hiç kimsenin diyeti size uygun değil” diyerek sağlıklı beslenme uyarılarında bulundu



Pandemi ile evde kalma sürelerinin uzaması diyetlere ilgiliyi artırdı. Sağlıklı diyet listesi arayan kişiler diyetisyenlere ve çoğunlukla internette hazır diyet listelerine yöneldi. Diyetisyen Merve Sayın sağlıklı diyet listesinin kişiye özel olması gerektiğini belirterek; diyette doğru bilinen yanlışları ve sağlıklı beslenme önerilerini Haberton’a anlattı.



Pandemi sonrası zayıflama isteği ile başvurular arttı

Diyetisyen Merve Sayın hastalıklarda beslenme, emzirme döneminde ve gebelikte beslenme, sporcu beslenmesi, adölesan döneminde beslenme gibi bir çok alanda hem online  hem de yüz yüze danışmanlık veriyor. Pandemi döneminde evde kalma sürelerinin uzaması ve hareketsiz yaşamın getirdiği kilo problemlerinin artması ile danışanların ‘zayıflama’ isteği ile müracaatlarının arttığını belirterek danışanların pandemi sonrası isteklerini şu sözlerle anlattı:



"Pandemi sonrasında çok fazla kilo aldıklarını ve bir an önce zayıflamak istediklerini söylüyorlar. Pandemide evde olmaya alışanlar için spor yapmak biraz daha gözlerinde büyüyor olabilir."



Danışanları arasında sadece kilo vermek için değil kilo almak için başvuranların da olduğunu dile getiren Sayın “ Kilo almak isteyenlerin sayısı da çok. Sadece sağlıklı beslenmek adına başvuranlar da var. Hastalığını tedavi edici beslenmeyle toparlamak adına da başladığımız birçok danışanım var” dedi.



Diyetlerde doğru bilinen yanlışlar

Sağlıklı diyet listeleri için kişiye özel diyet programlarına dikkat çeken Sayın, diyetlerde doğru bilinen yanlışlara işaret ederek limonlu suyun yağ yakımında desteği olmadığını belirtti.



Limonlu su yağ yakımında destek değil

Sağlıklı diyet listesi olarak düşünülen ve doğru bilinen fakat yanlış olan bilgilere dikkat çeken Sayın “Diyetlerle alakalı doğru bilinen yanlışlar da ilk olarak efsane ile başlamak istiyorum limonlu suyun yağ yaktığını düşünüyorlar. Fakat makaleler bu yönde değil. Bize içtiğimiz su yardımcı olur içine sıkılan limonun ekstra yağ yakımına bir desteği maalesef ki bulunmamaktadır. Ancak sabahları veya gün içerisinde su içmekte zorlanan kişilerin aroma amaçlı suyuna eklemesi mantıklı olabilir. Midesinde rahatsızlığı olan kişiler sırf sadece limonlu suyun yağ yaktığına inandığı için her sabah kalkar kalkmaz açken limonlu su içiyor ve mide Ph'sı ile oynuyor mide mukozasına zarar veriyor.”



Diyet, kişiye özel olmalı

Diyetlerin sadece salatalı sıkıcı olarak düşünüldüğüne dikkat çeken Sayın, bunun doğru bilinen yanlış olduğuna dikkat çekerek sağlıklı diyet listesinin kişiye özel olduğuna işaret ederek “Bir de diyet denince kişiler genellikle çok sıkıcı Bir şekilde sadece salatayla besleneceklerini ve hiç sevmediği besinlerin diyette olacağını düşünüyor. Diyet demek kişiye özel beslenme biçimi demektir kişi neyi seviyor ise neye ihtiyacı var ise kan değerlerine günlük yaşantısına ve kendisine en uygun program oluşturulmalı ve diyet olan ön yargı kırılmalı. Şunu da eklemek isterim ki diyette hep yasak olduğunu düşünürler fakat diyet yasaksızdır ancak porsiyon kontrolleri ve dengelemekten ibarettir. Kaçamaksız diyet asla olmaz zaten bunun tadı da zevki de olmaz.



Şok diyetlerde aynı hızla kilo alınır

Bir haftalık kilo verme programlarında kilo verilebildiğini ancak aynı hızla kiloların alındığına dikkat çeken Diyetisyen Sayın sağlıklı diyet listesi için şu uyarılarda bulundu:



“Hızlı kilo verirler ama verdikleri hızla aynı doğrultuda da kilo alırlar. Bazen motivasyon amaçlı alınan kiloları kırmak adına her zaman yediğiniz besinlerden vücudu şaşırtmak için detokslar uygulayabilirsiniz. Fakat kastım şok diyetler şok detokslar değildir.



Sağlıklı kilo verme ise diyeti bıraktıktan sonra da sürdürülebilir bir şekilde ilerleyecek beslenme programı ne ise onu uygulamak ve aşırı katı programlardan uzak durmaktır. Çünkü bizler insanız ve elbette ki bir nefsimiz var. Diyetteyken bunu belli ölçülerde köreltebiliyoruz fakat diyet bittikten sonra genellikle kişiler ne de olsa diyetin bitti diyerek diyette yasak olan tüm besinlere saldırabiliyor. O yüzden sağlıklı kilo verme, varsın şok diyetler kadar hızlı olmasın ama az az bile olsa kalıcı olandır.”



“Ödemler tartıdaki sonucu etkiler”



Ödemlerin de tartıda kendini gösterdiğini belirten Diyetisyen Sayın ödem atmak için şu önerilerde bulundu:



“Ödemler tartıdaki sonuçlarımızı da etkiler. Ödemlerin vücuttan gitmesi gerekir yağları yakabilmemiz için.... - Yazar: Seçil Öcal

#diyetönerileri #kahvaltı #madensuyu #mervesayın #sağlıklıbeslenme #sağlıklıdiyetlistesi


https://haberton.com/saglikli-diyet-listesi-icin-uzmanindan-oneriler/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den