Ana içeriğe atla

Gelişim Kuşağı'dan sosyal medya bağımlığı

Gelişim Kuşağı'dan sosyal medya bağımlığı
Gelişim Kuşağı'dan sosyal medya bağımlığı

Gelişim Kuşağı'nın instagram üzerinden gerçekleştirmiş olduğu canlı yayın programında sosyal medya bağımlılığı konuşuldu.



Programa konuk olan Psikolog Berfin Gurbet Mutlu ve Sosyolog İpek Can sosyal medya bağımlılığı hakkında bilgiler verdi.



Gelişim Kuşağı'nın bu haftaki teması, tüm Dünya'yı etkisi altına alan koronavirüs sürecinden dolayı evde geçirilen zamanın artmasının sonucu oluşan 'sosyal medya bağımlılığı'.



Sosyal medya bağımlılığının birey alışkanlıklarını değiştiğini söyleyen Psikolog Berfin Gurbet Mutlu, evde kalındığı süre boyunca sanal iletişimin arttığını belirtti.



Berfin Gurbet Mutlu, insanların gündem ve gelişmelerden anında haberdar olma isteğinden dolayı sosyal medyaya sarıldığını açıkladı. Ergenlik dönemi çağındaki kişilerin sosyal medyadaki olaylardan daha fazla etkilendiğinin altını çizen Mutlu, araştırmalara göre yaşça küçük olan çocukların ve gelir düzeyi düşük ülkelerde sosyal medyadan fazla etkilendiğini belirtti.



Gelişim Kuşağı'nın bu hafta ki konusu 'Sosyal medya bağımlılığı' Psikolog Berfin Gurbet Mutlu ve Sosyolog İpek Can katıldı.

''Pandemi döneminde sosyal medya bağımlılığı arttı''



Mutlu: ''İnsanlar sosyal medya uygulamalarına girdikleri zaman, herkes mükemmel hayatlar görüyor. Hiç kimse İnstagram'a üzgün olduğu bir fotoğrafını atmıyor, kötü bir anı yaşadığı zaman o gün fotoğraf paylaşmıyor. En güzel anıları ve en güzel giydiği kıyafetleri paylaşma gereği duyuyorlar. Bu durum sonucu depresyon ve anksiyete sebep oluyor. Pandemi döneminde depresyon bunalımının arttığını söylemek gerekir. İnsanlar sosyal medyadan gördükleri hayatları kendi hayatları ile kıyaslamaya başlıyorlar. Bu uçurum denilebilecek karşılaştırmayı gördükleri zaman bir hayal kırıklığının sonucu olarak depresyon görmeye başladık. İnsanlar hiçbir çaba sarf etmeden sosyalleşerek iletişim kurabiliyorlar. Artık işleri de sosyal medya ile duyurmaya başladılar, sponsor içerikler buna örnek olabilir. Bu durumda sosyal medyanın artı ve eksileri olarak değerlendirebiliriz.''



Araştırmalara göre, Türk toplumunun yüzde 80'lik bir kesiminin pandemiden sonra sosyal medya bağımlısı olduğunu açıklayan Sosyolog İpek Can, evde kalınan süre boyunca teknoloji ürünlerine ve evde geçirilen zamanlarda alışverişlerin de arttığını açıkladı. Can, online marka sitelerinde alışveriş tüketiminin pandemi sürecinde arttığını, bu süreci 'tüketim toplumu' olarak nitelendirdiğini söyledi.



Gelişim Kuşağı'nın bu hafta ki konusu sosyal medya bağımlılığı. Progamın konuğu Psikolog Berfin Gurbet Mutlu ve Sosyolog İpek Can katıldı.

Sosyal medya bağımlılığı karşılıklı diyalog kopmalarına sebebiyet yaratıyor

Can, sosyal medya ağı sayesinde kişiler arası karşılıklı diyalogların sağlıksız bir şekilde devam ettiğini vurgularken sosyalleşme ortamında insanların telefonları ellerinden düşürmediklerini belirtti.



Bağımlılığın, aile ilişkilerine de zarar verdiğini söyleyen Can, aile içerisinde konuşma sürelerinin azaldığını, sözsüz iletişimin artmaya başladığını belirtti. Sosyal medya bağımlıları, sanal ortamın gerçek bir dünya olduğunu ve güzellik algısının oluştuğu düşüncesine vararak beğenilerini sosyal medya fenomenlerinden rol model aldıklarını ifade etti.



Can sözlerine şöyle devam etti: '' Sosyal medya bağımlılığı asosyal hale getiriyor. Sosyal medyada geçirilen zaman zarfı boyunca dışarıya çıkma ve dış dünyayı tanıma fırsatını ortadan kaldırıyor. Sosyal medyanın getirdiği rahatlık yüz yüze iletişimi ortadan kaldırıyor, bu durum asosyal durumu besliyor.''



Sosyal medya kullanımı, bireylerin gerçek hayatta yaşayacağı tatmin edici deneyimleri de stres verici deneyimleri de engelleyebilmesine yol açıyor. Bu sebepten dolayı sosyal medya, bireylerin yaşamsal sorunlarıyla baş etme mekanizmalarını yok eden sanal bir hale getirdi.



Günlük yaşamımıza dahil ettiğimiz her şeyde olduğu gibi sosyal medyanın kullanımı konusunda da dengede ve dikkatli olunmalı. Hayatımızı kolaylaştırdığını veya eğlendirici olduğunu düşündüğümüz bazı uygulamalar aslında kişisel gelişimimizi ve mutluluğumuzu olumsuz etkilemeye başladığında yaşam kalitesi de düşebilir. Sosyal medya uygulamalarının bilgiye erişim, farklı vizyonları keşfetme, kendini ifade etme, sosyalleşme gibi olumlu yönleri vardır.... - Yazar: Semih Kır

#berfingurbetmutlu #gelişimkuşağı #ipekcan #psikolog #sosyalmedyabağımlılığı #sosyolog


https://haberton.com/gelisim-kusagidan-sosyal-medya-bagimligi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den