Ana içeriğe atla

Kibariye şarkıların ruhu

Kibariye şarkıların ruhu
Kibariye şarkıların ruhu

Bu hikaye Makbule Tokmak'a armağan edilmiştir. Bu hikaye Kibariye'nin hikayesidir. Kibariye'nin sesi Allah vergisidir. Kibariye şarkıların ruhu…..



Ay başka doğar, Akhisar'a. Burada yaşayan çocuklar, yılın 12 ayı çıplak ayak gezer. Zordur hayat Akhisar'da. Açlık vardır. Yokluk vardır, Birde umut. O kadar.



Bahriye'de 1960 yılının yazında bunları bilerek doğar. İlk çocuktur. Yoksuldur aile. Baba; ayakkabı boyacısı. Anne; tütüne gider. Düğünlerde darbuka çalar, yoktan var eder. Adı Makbule...



Kibariye şarkıların ruhu

Bahriye 12 yaşındadır. Farkındadır yokluğun. Gider kömür taşır. 10 lira verir kömürcü. Gider kıyma alır, peynir alır birde ekmek....Anne bunları görünce ağlar.



Üzülme anne der, Bahriye; Allah bana gülecek.



Öylede olur...



Bu hikaye, Bahriye Tokmak'ın hikayesi



Yani Kibariye'nin...



Akhisar'daki çocuklar, fakir olduklarını bilerek doğar.. Şikâyet etmezler. Şımarmaya vakitleri yoktur.



Hiç okula gitmez, Bahriye. Okuma yazması yoktur. Ama şişe toplar satar. Annesiyle düğünlere, kına gecelerine gider. Annesinin darbukaya nasıl vurduğuna bakar.



Okuma yazması yoktur. Ama muhteşem bir sesi vardır



Akhisar'daki çocuklar; hayatta nasıl kalınacağını bilir. Adamı gözünden tanırlar. Değilmi ki nefes almışlardır şu dünyada. Her fırsat onlara umut olur...



Adı Mucize. Bahriye'lerin komşusu. İzmir'de bir pavyonda çalışır. Bahriye'nin sesi güzeldir. İzmir'deki pavyona götürür onu, Mucize. Fakat küçüktür. Dahası güzel bulmaz, Bahriye'yi patron.



Bu hikaye Makbule Tokmak'a armağan edilmiştir. Bu hikaye Kibariye'nin hikayesidir. Kibariye'nin sesi Allah vergisidir. Kibariye şarkıların ruhu…..Bu hikaye Makbule Tokmak'a armağan edilmiştir. Bu hikaye Kibariye'nin hikayesidir. Kibariye'nin sesi Allah vergisidir. Kibariye şarkıların ruhu…..

2 sene geçer aradan. Hadi bir daha İzmir yolları....



Sesi dahada güzelleşmistir. Fakat, hâlâ kara kuru bir kızdır. Patron bir şartla kabul eder.



PERDE ARKASINDAN SÖYLESİN



Öyle yapar Bahriye. Şarkılarını perde arkasından söyler. 150 lira alır. Ailesine verir. Ama bir gün dayanamaz, açar perdeyi...



Akhisarlı çocuklar, her gün bir fırsat için umutla uyanır. Kış üşütmez, yaz yakmaz onları. Ağlamazlar.



VE İZMİR FUARI..



Büyük umutlar, ünlü sanatçılar arasında Genç kara kuru bir kız dikkat çeker. Sadece sesiyle değil, içten gülmesi, cana yakınlığı, doğallığı... Para kazanır. Annesine verir...



Seda Sayan'la dostluğu o günlere dayanır. 35 yıllık dostluk, aynı hayat şartları onları yakınlaştırır. Kibariye Seda'dan çok şey öğrenir. Aynı evde kalırlar. Beraber hayata göğüs gererler.



Zaman 21 Aralık 1979'u gösterirken, ilk evliliğini yapar.



Tünay Ürek; bir taksi şoförüdür. Pavyona yakın bir taksi durağında çalışmaktadır. Çok sever Kibariye.



Akhisarlı çocuklar, her gün bir fırsat için umutla uyanır. Kış üşütmez, yaz yakmaz onları. Ağlamazlar. Akhisarlı çocuklar, her gün bir fırsat için umutla uyanır. Kış üşütmez, yaz yakmaz onları. Ağlamazlar.

Aslında iki tarafın ailesi de istemez bu evliliği. Tunay'ın ailesi çingene olduğu için istemez, Kibariye'nin annesi Makbule hanımda kızının paralarını yiyeceğini, Kibariye'yi sevmediğini düşündüğünden.



Makbule hanım haklı çıkar malesef.....



Kibariye ihanete uğrar. Eşi yakın bir arkadaşına aşık olmuştur. Daha da kötüsü ortak hesaplarındaki bütün parayı almıştır. Parayı önemsemez. Ama onuru kırılmıştır, çaresiz boşanır. Tarihler 1996 yılını göstermektedir.



Akhisar'da doğan çocuklar acıyı yanlarına alarak doğarlar, yıkamaz onları ne açlık, ne yokluk nede sefalet. Ama ihanet.



Tuzla buz eder eşinin ihaneti, Kibariye'yi. Kendini toplamaya çalışır, yapamaz, şarkı söyleyemez, uyuyamaz.



KENDİNİ ÖLDÜRMEYE KARAR VERİR



SUADİYE 9.KAT son anda kurtarılır yan komşusu tarafından.



Artık gidecek tek bir yer kalmıştır. Annesi



Sığınır annesine, onuru kırılmış yıkık bir halde. Günlerce kalır, çalışamaz Makbule ve Bahriye eski günlerdeki gibi beraberdir.



Biri gelmektedir eve. Kardeşlerinin arkadaşı. Esmer, gençten biri. Adı Ali...



Sever Ali'yi, anlaşırlar evlenirler. Kocadan önce çocuk ister. Hamile kalır ve doğar Birgül.



Sever Ali'yi, anlaşırlar evlenirler. Kocadan önce çocuk ister. Hamile kalır ve doğar Birgül. Sever Ali'yi, anlaşırlar evlenirler. Kocadan önce çocuk ister. Hamile kalır ve doğar Birgül.

Kibariye bugün 60 yaşında.



Kızı Birgül evlendi bir torunu var.



Hâlâ çalışıyor



Birçok ödül aldı.



Annesi Makbule 80 yaşında Kibariye ne zaman dara düşse hep yanında.



Yalnız kalamıyor.



KİBARİYE: Evlenme kızım derdi annem, kendini düşün. Beni de düşünme. Çocuk yapma, ya ona bakamazsan, ya paran olmazsa.



Kibariye bugün hem annesine hem evladına kol kanat geriyor.



Sesi Allah vergisi. O şarkıların ruhu.....



Akhisar'da yaşayan anneler, acılar içinde büyütür çocuklarını. Eski elbiselerinin içinde sevgi ve umut taşırlar.



Bu öykü gerçektir. Ve Makbule Tokmak'a armağan edilmiştir.



Teşekkürlerimle.

Yazar: Nil Bedir

#kibariye #kibariyeşarkıları #makbuletokmak #müzik #şarkı #sedasayan
https://haberton.com/kibariye-sarkilarin-ruhu/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den