Ana içeriğe atla

Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat
Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Hareketsiz hayatın sakıncalarına dikkat çeken Pilates Eğitmeni Melisa Büyüktaşkın “Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat” diyor



Pandemi ile hareketsizliğin artması spor alışkanlıklarını olumsuz etkilerken; evde uzun süre kalmalar insanları spor yapmaya itti. Pilates eğitmeni Melisa Büyüktaşkın; Pandemi döneminin spor alışkanlıklarına etkisini ve sporun; fiziksel, ruhsal önemi ile ilgili bilgiler verdi.



EMSA GYM spor merkezinde bireysel Pilates Eğitmeni olarak çalışan Melisa Büyüktaşkın, spor bilimleri fakültesi öncesi sporla arasının iyi olmadığını belirterek “Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesine girdikten sonra spor benim için bir yaşam biçimi haline geldi. Okula girdiğim ilk günden beri farklı branşlarda uzmanlaşmak için çabaladım. Teniste uzmanlığımı aldım. Badmintonda da ilerleme kaydettim. Spor hayatımın her alanını dolduran bir parçam oldu.” dedi.



Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

“Pandemi ile vücut sağlığının önemi daha iyi anlaşıldı”

Sporu hayatının merkezine aldığını önemle vurgulayan Büyüktaşkın “Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat” diyerek egzersizin önemine dikkat çekiyor. Pandemi ile sağlığın öneminin bir kez daha insanlara hatırlatıldığını savunan Büyüktaşkın, pandeminin spor alışkanlıklarına etkisi ile ilgili “ Sporcu olmayan insanlar Pandemi öncesi masa başında iş yapıyor ya da cafelerde vakit geçiriyorlardı. Pandemi ile insanlar açık havada yürüyüşün, vücut sağılığının önemini daha iyi anladı. Evde sedanter hayat yaşayanlar artık online eğitimlerle egzersiz dersleri almaya başladı. Evde cross fit yapmaya başlayan danışanlar oldu. Pilatese ilgi çok arttı. Aslında insanlar içlerindeki gücü keşfettiler bu dönemde. Tekrar etmek istiyorum egzersiz eş anlamlısı gerçekten sağlıklı hayattır.” dedi.



Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

"Salonların açılması iyi oldu"

Spora devam edenler için Pandemide fitness yapanlar ya da ağırlık çalışanların olumsuz etkilendiğini dile getiren Büyüktaşkın “Salonların açılması gerçekten iyi oldu. Çünkü salonlar Pandemi koşullarına uyuluyor ve sağlıklı koşullarda eğitimler yapılıyor. Sosyal mesafeyi her an gözetiyoruz. Bu dönemde pilatese olan ilgideki artış çok güzel. İnsanlar gerçekten Pandemide vücutlarını tanıyıp onlara iyi bakmaları gerektiğini daha da iyi anladı bence” dedi.



“İnsanlar egzersizin önemini keşfetti “

Pandemide mecburi olarak evde kalmaların ve egzersizden uzaklaşmanın fiziksel ve psikolojik olarak etkilerine dikkat çeken Büyüktaşkın “ Evde kalmalarda omur bozukluklarının yaşandığını görüyoruz. Psikolojik olarak da insanlar spordan uzak kalan insanların kötü etkilendiğini biliyoruz. Masa başında uzun oturuşlar, sadece televizyon izlenerek geçirilen saatlerde doğru olmayan pozisyonlarda uzun süre kalmak kas kemik sağlığını olumsuz etkiledi. İnsanlar bu sedanter hayatın getirdiği sorunları kendileri keşfedip pilatese yöneldi. Aletli pilatese yoğun bir ilgi oldu spor salonları açıldıktan sonra. Çünkü insanlar skolyoz, kifoz ve lordoz şikâyetlerini yaşadılar. Bu hasta grubundan doktorlarının yönlendirmesi ile gelen çok üyemiz oldu. En basiti olan kamburluk için bile insanlar egzersizin önemini daha iyi keşfetti bu dönemde.”



Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Sedanter nedir?
Hareketsiz yaşamlara ya da kişileri tanımlamak için kullanılan sözcüktür. Sedanter, fiziksel aktivitenin az ya da hiç olmadığı hayat biçimidir.

Spor merkezi tercih nedenleri

Uzun süredir evde olan insanların daha çok güçlenmek için spor merkezine geldiğine dikkat çeken Büyüktaşkın “ Üyelerimin yarısından çoğu pandemide 10-12 kilogram aldı. Çünkü spora ara verdiler bu dönemde. Şu an tekrar zayıflayıp eski formlarına dönmek istiyorlar. Duruş bozuklukları ve kas kaybı çok fazla oldu bu dönemde. “ dedi.



Birebir dersler

Omuz, boyun, sırt ağrıları için pilatesi önerdiğini dile getiren Büyüktaşkın; skolyoz vb hastalıklar için doktor tavsiyesi olmadan çalışma yapmadıklarına işaret ederek “Sırt kaslarını, omuz kaslarını çalıştırmaları lazım. Bunlar için de pilatesi öneriyorum herkese. En önemlisi de karın kasları. Karın egzersizlerini sağlıklı bütün bireyler yapmalı. Çünkü karın vücudun merkezi. Karnımız ne kadar güçlü ise biz o kadar güçlüyüz” dedi.



Tek başına yapılan sporlarda sakatlanmaların çok fazla olduğuna dikkat çeken Pilates eğitmeni Büyüktaşkın spor için gelen üyeler ile bire bir ilgilenmenin önemli olduğunu belirtti.



“Türkiye’de spor çok gelişti”



Pandemide online spor eğitimlerinin hareketsiz hayatı kırdığına değinene Büyüktaşkın “Egzersiz eş anlamlısı olarak sağlıklı hayat diyorum. Aslında egzersiz eş anlamlısı alıştırmadır. Biz bu alıştırmaları gerçekten önemsiyoruz. Çünkü gün içerisinde yapılan egzersizlerin kazanımları çok uzun yıllarda çok büyük oluyor” diyerek eğitimlerinin içeriğini şu sözlerle anlattı:



Online eğitimleri daha önce beraber çalıştığımız danışanlarımız ile yaptık. Çünkü sıfırdan başlayan kişiler hareketlerin doğru yapılışını canlı olarak görmediği için sakatlanmalar olabiliyor. Bu risklerden kaçınmak için daha önce pilates çalışmış kişiler ile online eğitimlerde çalışmalarımızı devam ettirdik. Bu da evlere kapanıp sedanter hayata kapılmamızın önüne geçti.



Spora hevesli herkesin saat gözetmeden spor merkezine gelip çalışmalarına devam ettiğini belirten Büyüktaşkın akşam saatlerinde iş çıkışı insanların ilgisinden memnun olduğunu belirterek “İnsanlar çok hevesli spor yapma konusunda. Türkiye’de spora bakış ve spor çalışmaları çok gelişti. Önceden bu kadar değildi. Ama şimdi belediyelerin kurduğu spor parkurları çok yoğun kullanılıyor.”



Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayatEgzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Çocuklar ile çalışma

Önceki yıllarda erkek çocukların futbola yönlendirildiğine ve kız çocukların spordan bilinçsizce daha uzak tutulduğuna değinen Büyüktaşkın ücretsiz belediye kurslarının da spora teşvikte etkili olduğunu belirterek “ ‘Çocuklarımız spor yapsın ki kötü alışkanlıkları olmasın’ diye düşünen insanlar çok fazla. Maddi durumu yetersiz aileler belediyelerin spor kurslarından faydalanıyor. Bu çok güzel bir şey. Çünkü çocuk yaşta sporla tanışan bireylerin hem bilişsel hem fiziksel hem de sosyal olarak farkındalığı yüksek oluyor.” dedi.



Çocuk yaşta sporla tanışan kişilerin zararlı alışkanlıklardan da uzak duracağına dikkat çeken Büyüktaşkın “Erken yaştan sporla tanışan çocuklar sporu hayatının merkezine alıyor. Konsantrasyonu sporda edindikleri için derslerinde de daha başarılı oluyorlar. Özellikle takım sporları ile tanışan çocuklar arkadaşları ile iletişimlerinde ve beraber yapılan etkinliklerde başarı sağlıyor.” dedi.



Sağlık için önemli sac ayakları

Beslenme, spor ve kaliteli dinlenmenin hayatın merkezinde olması gerektiğini savunan Büyüktaşkın, sağlıklı birey olmak için bu üç sac ayağının önemi şu sözlerle anlattı:



Beslenme temel ihtiyacımız ve sağlıklı beslenme vücudun doğru çalışmasında birinci faktör. Sağlıklı beslenen bireyin spor yaparak kaslarını güçlendirmesi ve çalıştırması fiziksel aktivitelerde onu bir adım öne taşıyor. En önemlisi fiziksel sağlık ve kuvvet, ileriki yaşlarda baş gösterebilecek hastalıklara karşı da erken yaşta önlem alınması için oldukça önemli. Doğru bir dinlenme ile de vücut, ihtiyacı olan enerjiyi depolayarak aktivitelere hazır hale geliyor. Bunları doğru şekilde yapıp sedanter hayattan uzak kalan bireyler sosyal, fiziksel ve psikolojik olarak daha sağlıklı bir hayat sürdürebiliyor.



Beslenme ve antrenman programlarının kişiye özel olduğunu vurgulayan Pilates Eğitmeni Büyüktaşkın; danışanların kilo ve kas durumuna göre programların yazıldığını belirterek “Zayıf olan ve kilo almak isteyen kişilerin öğün sayılarını artırıyoruz. Ama bu öğünlerde şeker ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak daha çok karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmesini öneririz. Zayıflamak isteyenlere ise az ama sık yemek öğünlerin olduğu bir program hazırlanır. Burada da karbonhidrattan uzak durup protein ağırlıklı bir beslenme programı hazırlanır. Özellikle belirtmek istediğim ise şeker, işlenmiş gıda ve gazlı içecekler herkesin uzak durması gerekir.”



Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Sedanter hayatın kırılması için öneriler

Sedanter insanların hareketsiz hayatından uzaklaşması için önerilerde bulunan Büyüktaşkın güne küçük egzersizlerle başlanabileceğini belirterek sedanter hayatın bırakılması için mottosu olan ‘egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat diyerek’ şunları kaydetti:



“Çocukluk yaşlarından itibaren sedanter hayat karşımıza çıkıyor. Çocukları ile ilgili kaygıları fazla olan aileler; çocuklarının örneğin düşmesinden korktuğu için çocukları hareketsizliğe itiyor. Bir başka örnek ise çocuklarının üzerine fazla düşen ailelerde çocukların kendisinin almasına fırsat vermeden sularının getirilmesini söyleyebilirim. Halbuki çocuk kendisi uzanıp bir bardak bile alsa motor becerilerinin gelişmesine çok büyük katkısı olur”



Küçük egzersiz hareketlerinin hem spora başlangıçta teşvik edici olacağını hem de vücudun hareketsizlikten kurtulacağını belirten Büyüktaşkın “Yatakta esneme hareketleri ile başlayabilirler. Kendilerini tanıdıktan sonra küçük egzersizlerle bölgesel güçlendirmelerini yapabilirler. Küçük su şişelerini ağırlık olarak kullanarak çalışabilirler.” dedi.



Egzersizin gerekliliği yönünde bilinçlenen insanların egzersiz ile sağlıklı hayata adım attığını dile getiren Büyüktaşkın düşüncelerini “Egzersiz eş anlamlısının sağlıklı hayat olduğunu kabul eden bireyler bunu günlük rutin haline getirdikten sonra en az bir ay sonra kendilerindeki değişimi fark edecektir. Spor hem psikolojik hem de fiziksel olarak hepimizin ihtiyacı” sözleri ile anlattı.

Yazar: Seçil Öcal

#egzersiz #gaziüniversitesi #omurgaeğriliği #pandemi #pilates #sağlıklıhayat #spormerkezi
https://haberton.com/egzersiz-es-anlamlisi-saglikli-hayat/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den