Ana içeriğe atla

Bilinçdışının yönetmeni David Lynch kimdir?

Bilinçdışının yönetmeni David Lynch kimdir?
Bilinçdışının yönetmeni David Lynch kimdir?

David Lynch kimdir? Filmleriyle seyircileri adeta bir labirente sürükleyen David Lynch 20 Ocak 1946 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Missoula eyaletinde doğmuştur.



Yönetmen aynı zamanda ressamlık mesleğini de yapıyor. Lynch filmlerinde belirli nesneleri kullanıyor ama bu nesneler genellikle çürük ve bozuk oluyor. Bunun yanında yönetmen filmlerinde normal olmayan karakterler ve korku unsurunu barındıran görüntüleri de kullanmıştır. David Lynch Kara Film (Film Noir) akımının önde gelen isimlerinden biridir. 



Bilinçdışının yönetmeni David Lynch kimdir? -  David Lynch'ın İlk Uzun Metrajlı Filmi: EraserheadBilinçdışının yönetmeni David Lynch kimdir? - David Lynch'ın İlk Uzun Metrajlı Filmi: Eraserhead

Gelgelelim David Lynch'ın İnsan Beyniyle Oynadığı (Önemi Büyük Olan) 5 Filmi



1.David Lynch'ın İlk Uzun Metrajlı Filmi: Eraserhead 1977'de siyah-beyaz olarak yayınlanmış olan Eraserhead filminin konusu Henry Spencer adında bir adamın birlikte olduğu Mary isimli kadının hamile olduğunu öğrenmesi ve yaşadıkları kabus dolu günler. 



Filmin Oyuncuları: Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates.



Film tarihi, kültürel ve estetik açıdan önemli olduğu için saklanmak üzere ABD Ulusak Film Arşivinde seçildi.



2.Belli Bir Senaryoya Tabii Tutulmadan Dijital Kamerayla Çekilmiş Olan Film: Inland Empire



David Lynch kimdir? Filmleriyle seyircileri adeta bir labirente sürükleyen David Lynch 20 Ocak 1946 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Missoula eyaletinde doğmuştur. -  2.Belli Bir Senaryoya Tabii Tutulmadan Dijital Kamerayla Çekilmiş Olan Film: Inland EmpireDavid Lynch kimdir? Filmleriyle seyircileri adeta bir labirente sürükleyen David Lynch 20 Ocak 1946 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Missoula eyaletinde doğmuştur. - 2.Belli Bir Senaryoya Tabii Tutulmadan Dijital Kamerayla Çekilmiş Olan Film: Inland Empire

Inland Empire 2006 yılında gösterime girmiş olan; korku, gizem, gerilim türlerini barındıran (bana göre anlaşılması en zor olan) bir David Lynch filmidir. Konusu Nikki isimli bir kadının Inland Empire isimli bir eyalete gidip garip ve gizemli olaylara şahit olması. Filmde hayal ve gerçek ciddi anlamda karışmış belki bu sebeple film birden fazla izlenmeli -ki izleyici hayal ve gerçeği ayırt edebilsin- 



Filmin Oyuncuları: Laura Dern, Justin Theroux, Jeremy Irons, Peter J. Lucas.



Lynch bu filmi için 2 yılını verdi, çalıştı, emek verdi ve farklı tarzda izleyicileri -tüm filmlerinde olduğu gibi- bir labirente soktu, kimi izleyici labirentten çıktı kimi izleyici labirentte kayboldu. Film IMDB'de The Godfather filmi ile aynı puanı (9.1) almıştır.



3. İnsan Zihninin Darmaduman Olduğu David Lynch Eseri: Lost Highway



Türkçe karşılığı Kayıp Otoban olan Lost Highway 1997 yılında gösterime girmiştir. Filmin türü dram, macera, psikolojik ve neo-noirdır.



Filmin konusu Fred Madison'ın karısı Renee'nin onu aldatması şüphesiyle öldürüp hapse girmesi ve Pete Dayton'ın hayatına girmek. Aslında filmde Pete Dayton Fred Madison'ın olması istediği karakterdir yani olmayan bir karakter. Filmde Patricia Arguette iki rolde (Renee ve Alice) oynuyor. 



Filmin Oyuncuları: Bill Pullman, Patricia Arguette, Balthazar Getty, Robert Blake.



İnsan Zihninin Darmaduman Olduğu David Lynch Eseri: Lost Highwayİnsan Zihninin Darmaduman Olduğu David Lynch Eseri: Lost Highway

Yakışıklı oyuncu Bill Pullman filmin bir sahnesi için saksafon çalmayı öğrenmiş ayrıca filmin son sahnelerinde ünlü rock yıldızı Marilyn Manson yer alıyor. Filmde kullanılan şarkılar filme cuk diye oturmuş diye belirtebilirim, bana göre Lost Highway filmi Inland Empire filminden daha kolay analiz edilebilen ve çözülebilen bir filmdir. Filmde dikkat edilmesi gereken bir başka unsur kullanılan simgeler (6-6-6 rakamı gibi)



Rüya ve Gerçeğin Harmanlanmasıyla Oluşturulan Eser: Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive) Rüya ve Gerçeğin Harmanlanmasıyla Oluşturulan Eser: Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive)

4.Rüya ve Gerçeğin Harmanlanmasıyla Oluşturulan Eser: Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive)



Filmin konusu başrol oyuncusu olmak isteyen ve bunun için Hollywood'a taşınan Betty'nin hikayesi. Bence filmin kabaca konusu bu, asıl konuyu film izlendikten sonra seyircinin kafasında oturuyor. 2001 yılında yayınlanmış olan bu filmin bel kemiği hiç şüphesiz Naomi Watts'dir. Güzelliğiyle dikkat çeken Naomi Watts'in emeği bu filmde çok geçti. Lost Highway'de olduğu gibi Mulholland Drive'da dikkat edilmesi gereken ögeler ve karakterler sıkça kullanılmıştır.



Filmin Oyuncuları: Naomi Watts, Laura Hatting, Justin Theroux, Ann Miller.



İnsan zihnini zorlayan bu film başrol oyuncuları olan Naomi Watts ve Laura Harring'in yıldızını parlattı. Filmde kırmızı abajurlar, sigara küllüğü, kahve kupası kullanılan ve dikkat edilmesi gereken nesnelerdir. Her şeyden önce filmin ilerleyen dakikalarında gösterilen mavi kutu dikkat edilmeli çünkü rüyayı ve gerçeği bağlıyor ve bütün gerçeği içine barındırıyor. 



5. Filminden sonra dizi olan İkiz Tepeler (Ateşte Benimle Yürü)



İkiz Tepeler (Ateşte Benimle Yürü), sonu duygusal biten ve anlaşılması bir tık fazla olan bir David Lynch filmidir. Filmin konusu Laura Palmer isimli bir liseli genç kızın bir sırrı bilmesiyle ölüme doğru gitmesi. Bu sırrı Laura'nın yakın arkadaşı Donna bile bilmemektedir. Fantastik, korku ve gizem katan bu film 1992 yılında yayınlanmış olan bir filmdir. Ülkemizdeyse 16 Ekim 2020 yılında gösterime girmiştir. 



Filmin Oyuncuları: David Lynch, Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Moira Kelly.



Lynch'ın bu filmi diğer filmlerine göre daha bağımsız çünkü bazı sahneler -bana göre- büyük bir cesaretle yayınlandı. Filmin üslubu Lost Highway'i (Kayıp Otoban)'ı andırıyor. Sheryl Lee filmi tek başına sırtlamış adeta, mükemmel bir performans sergiledi bence. 



Filminden sonra dizi olan İkiz Tepeler (Ateşte Benimle Yürü)Filminden sonra dizi olan İkiz Tepeler (Ateşte Benimle Yürü)

Bunların dışında David Lynch'ın diğer filmleri:



Mavi Kadife , Vahşi Duygular, Dune, Fil Adam, Rabbits, What Did Jack Do ?, Straight'in Hikayesi, The Alphabet, Lumiere ve Ortakları. 



Genel olarak yönetmen ve ressam olan David Lynch filmlerinde seyircinin zihnini oynamayı sever, düşünmesini sevk eder ve filmlerini birden fazla izletir. Filmin anlaşılırlığı konusunda İkiz Tepeler (Ateşte Benimle Yürü) filmi bir tık önde. Inland Empire ise anlaşılma konusunda David Lynch'ın filmlerinden en düşüğü ve zorlayanı bunun sebebiyle ortada senaryonun olmayışı ve hayalle gerçeğin iç içe girip düğüm, yumak olması. 



Peki David Lynch'ın Filmleri İzlenir Mi ? 



Evet çünkü izlenmeye değer yapımlardır Lynch'ın filmleri, özellikle Sinema-Televizyon öğrencileri izlemeli çünkü Lynch film akımlarını kendi yapıtlarında kullanmıştır özellikle Lost Highway (Kayıp Otoban) ve Mulholland Drive'da (Mulholland Çıkmazı) bunu görebiliriz. David Lynch'ın filmleri vakit öldürmek için izlenecek filmlerden değil. Lynch'ın filmleri sağlam kafa, düşünme, boşaltılmış zihin, yerinde olan psikoloji istiyor. 

Yazar: Melek Aydın

#bilinçdışı #Davidlynch #Eraserhead #film #ikiztepeler #InlandEmpire #LostHighway #MulhollandDrive #sinema
https://haberton.com/bilincdisinin-yonetmeni-david-lynch-kimdir/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den