Ana içeriğe atla

Şuşa’ya yapılacak okulun ana motifi Har-ı Bülbül

Şuşa'ya yapılacak okulun ana motifi Har-ı Bülbül

Devlet Bahçeli'nin Şuşa'ya yaptıracağı okulun ana motifinde sadece Şuşa'da yetişen ve 'Özgürlük çiçeği' olarak isimlendirilen Har-ı Bülbül'ün kullanılacağını açıklandı

MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından, Ermeni işgalinden kurtarılan Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Şuşa kentinde inşa edilecek okulun projesi, Isparta eski Belediye Başkanı ve Bahçeli'nin danışmanı yüksek mimar Yusuf Ziya Günaydın tarafından çizildi.

İnşaatına hemen başlanması planlanan okul için Yusuf Ziya Günaydın ile birlikte MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım Şuşa'ya gitti.

GELENEKSEL MODERN KARIŞIMI

Okul projesinin mimarı Yusuf Ziya Günaydın, projenin detaylarını anlattı. Günaydın, okulun 9 derslik, bir atölye, bir laboratuvar, geniş bir kantin ve mutfak, öğretmen odaları olmak üzere toplam 2 bin metrekare inşaat alanından oluştuğunu söyledi.

Projenin günün eğitim şartlarına göre çizildiğini belirten Günaydın, “Biraz çeşitlilik arz eden bir proje. Görünüş olarak da bizim geçmişimizi andıran, geleceğimize de işaret veren hem klasik hem de modern bir projenin karışımı oldu. Çünkü Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli bunu çok istiyordu" dedi.

LİDER BAHÇELİ ÇOK BEĞENDİ

Şuşa şehrinde çok sayıda tarihi eser bulunduğu ve okulun da şehirle bu açıdan uyum içerisinde olacağı bir proje hazırlandığını dile getiren Yusuf Ziya Günaydın, “Çevreye uygun bir yapı tarzı düşünüldü. Genel başkanımıza da dün takdim ettim, o da çok beğendi, 'Arzu ettiğim projeyi yapmışsınız' dedi.

Ben de çok sevindim öyle söyleyince. Bugün de Şuşa'ya uçuyoruz, arazinin yeri için üç kişi gidiyoruz. Yerini net olarak görüp, son projemiz de uygundur diye onaylandıktan sonra hemen ihale aşamasına geçilecek, hemen yapılacak, herhangi bir bekleme olmayacak" diye konuştu.

ŞUŞA'NIN SEÇİLME NEDENİ

Şuşa'nın seçilme sebebini de anlatan Günaydın, şunları söyledi:

“Şuşa, Karabağ'da Azerbaycan'ın orta noktalarında coğrafi olarak stratejik bir bölge. Burası şu anda boşaltıldı ama çok merkezi bir yer olacağından nüfusunun kısa zamanda 40- 50 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor. Onun için de oraya kuvvetli bir akım olacağı düşünülüyor. Dolayısıyla orada çocukların okuma ihtiyacı için güzel bir okul olması gerekiyor. Onun için Şuşa şehri seçildi. Okulun ismi ise Azerbaycan'ın milli marşının bestecisi Üzeyir Hacıbeyli Okulu olacak."

ANA MOTİF ÖZGÜRLÜK ÇİÇEĞİ

Şuşa'da okulun yapılacağı alanla ilgili inceleme çalışmaları için iki gün kalacaklarını söyleyen Yusuf Ziya Günaydın, okul mimarisiyle ilgili de şu bilgileri verdi:

“Okulun ana kapısında Selçuklu motifleri kullanılacak. Ana kapının etrafında Selçuklu ve Osmanlı çinileri olacak. Ana kapının üstünde sadece Şuşa'da yetişen endemik bir tür olan ve milli bir çiçek olarak kabul edilen 'Özgürlük çiçeği' Azerice adıyla Har-ı Bülbül ve etrafında ise zeytin dalları bulunuyor. Bunlar vitrayla yapılacak.

Şuşa'ya yapılacak okulun ana motifi Har-ı Bülbül
Şuşa'ya yapılacak okulun ana motifi Har-ı Bülbül

Kapının iki tarafı da çiniyle kaplandı, balkonlu sağ- sol çinili köşktür bunlar. Çatısında ise tunçtan sağa ve sola dönük iki bayrak yapılacak, biri Azerbaycan bayrağı biri de Türkiye Cumhuriyeti bayrağı olacak."

EFSANELERDE GEÇEN ÇİÇEK

Okulun ana kapı üstünde vitrayla yapılacak olan ve Şuşa'nın endemik bir bitki türü olan Har-ı Bülbül, 'Özgürlük çiçeği' olarak da isimlendiriliyor. Bölgenin resmi çiçeği olarak da kabul edilen ve sadece Şuşa'da yetişen Har-ı Bülbül'ün şekli bir bülbülü andırıyor. Azerice'de 'Har-ı Bülbül' demek 'Dikenli bülbül' anlamına geliyor. Üç farklı yöne yayılan üç yaprağın ikisi kanat, üçüncüsü ise gagalı kuş başı şeklinde ve çok kırılgan bir çiçek olan Har-ı Bülbül, pek çok efsane ve halk masalına da anlatılıyor.

BAHÇELİ PROJE FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ

Devlet Bahçeli, 26 Ocak tarihli TBMM grup toplantısında Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Şuşa'da 9 derslikli bir okulun yapılmasına ilişkin 16 Ocak'ta paylaştığı sosyal medya mesajını hatırlatarak, Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in karşılıklı mutabakat ve onayıyla Şuşa'ya okul yapma projesinin uygun bulunduğunu kaydetmişti.

İki cumhurbaşkanına da teşekkür eden Bahçeli, “Şuşa'da yapacağımız okul tamamlanır tamamlanmaz Azerbaycan Cumhuriyeti'ne anında teslim edilecektir. Hayırlı olsun" diyerek projenin fotoğraflarını da kürsüden grup toplantısına katılan milletvekilleri, parti yöneticileri ve ekranlar aracılığıyla da kamuoyuyla paylaşmıştı.



source https://haberton.com/susaya-yapilacak-okulun-ana-motifi-har-i-bulbul/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den