Ana içeriğe atla

İlaç ham maddeleri ülkemizde üretilmeli

İlaç ham maddeleri ülkemizde üretilmeli

Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, "Yerli ve milli teknolojiyle ilaç ham maddeleri ülkemizde üretilmeli" dedi.

Mehmet Ertekin, ilaç üretimi çalışmalarının yüksek maliyetli ve sonucunun yıllar içinde alınmasının, imkanı olan firmaların bu işe girmelerinin önüne geçtiğini, bu durumun piyasaya hakim üretici ülke ve firmaların ciddi ekonomik kazançlar elde etmesine yol açtığını ifade etti. Bu pencereden bakıldığında Türkiye'de bu alanda büyük gelişmeler yaşandığını ancak istenen ivmenin yakalanamadığını öne süren Ertekin, şöyle dedi:

"Ülkemizin geldiği son durumda silah üretimine ve teknolojiye verilen önem gerçekten takdire şayan ama unutulmamalı ki ilaca ve bunu etkileyen hammadde vesaire gibi alt yapı taşlarına en az iki kat daha fazla önem vermeliyiz."

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ

Antalya Eczacı Odası Başkanı Ertekin, "Ham maddelerin hangi ülkelerden geldiğine baktığımızda, sadece satışa hazırlanmış ilaçlar ile değil, bunların yapı taşları olan hammaddeleri de ülkemizde, kendi imkan ve gücümüzle üretmemiz gerekliliğini ortaya koyuyor. Hep hayal ettiğimiz yerli ve milli teknolojiler ile ilaç ham maddelerinin de ülkemizde üretilmesine daha sıklıkla yer verilmesine ihtiyaç duyuyoruz" diye konuştu.

İlaç ham maddeleri ülkemizde üretilmeli
İlaç ham maddeleri ülkemizde üretilmeli

Ciddi yatırım ve planlamalar yapmak durumunda olunduğu belirten Ertekin, "Bunu gerçekleştirdiğimiz anda dışa bağımlılığımız, aynı gıda ve tekstilde olduğu gibi sona erecektir. Bizim geleceğimiz buradadır. İlaç endüstrisinin, ilaç sektörünün ve bakanlığımızın bu konuyu ciddiyetle çok kısa sürede planlayıp yürürlüğe koyması gerekir" dedi.

'İLAÇ TİCARİ BİR MATERYAL'

Mehmet Ertekin, şöyle devam etti:

"İlaç ticari bir materyaldir. Yeri geldiğinde alınıp satılan bir nesnedir. Ülkemizin bu alt yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Ham madde üretiminde planlamalar yapılabileceğini biliyoruz. Sadece bunu sanayi kriteri ile değil, ham maddesinin de üretim bandındaki yapı taşlarının da öne çekilmesi, planlanması, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sonraki hareketlerimizi kolaylaştıracaktır. Yeri geldiğinde biz şunu diyebiliriz. Bir molekülü sıfırdan da üretebiliriz, ya da hazırda olan bir molekül için lisans patent haklarını alıp onun eşdeğerlerini de tamamıyla milli üretim bandına katabiliriz."



source https://haberton.com/ilac-ham-maddeleri-ulkemizde-uretilmeli/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu?

Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırmasının ardından kuduz tanısı konan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetmişti. Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler, ülkeyi derinden etkileyen olaya dikkat çekerek kuduz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir’de Veteriner Hekim Mehmet Kızılinler , kuduzun bütün memelilerde görülebilen viral bir hastalık olduğunu ifade etti. Ülkemizde yaban hayatı kaynaklı vakaların sık görüldüğünü belirten Kızılinler, “Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Son zamanlarda farklı hastalıklar gündeme oturduğu için bu tür vakalar gündemden düştü. Dolayısıyla halkımız kuduz hastalığı konusunda bilinçsiz kaldı” dedi. Türkiye'de kuduz vakaları: Risk artıyor mu? Hayvanlarda kuduz belirtilerini aktaran Kızılinler, “Hırçınlık, ağızda salyalanma, saldırganlık, sinir sistemiyle alakalı aşırı hassasiyet, sığırlarda aşırı bağırma gibi belirtiler kuduz hastalığını işaret ed

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları

Yeni medya ve geleneksel medyanın farkları hakkında Prof. Dr. Süleyman İrvan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.. Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramdır. Her gün saatler geçirdiğimiz yeni medya ve geleneksel medyanın farkları her gün biraz daha açılıyor. Geleneksel medyayı özetlemek gerekirse.  Geleneksel medya:  Tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir Yeni medya ise: Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya , bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.  Özellikle z kuşağı dediğimiz nesil ile yeni medya kelimesini daha fazla duymaya başladık. Gelişen teknolojide medyalardan haber alma şeklimiz bile değişti bu söyleşide vatandaş gazeteciği, eski medya y

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir?

Turgay Tanülkü'nün hikayesi! Gerçek baba kimdir? Gerçek baba kimdir? Doğurtup bakmayan mı? yoksa kendi çocuğu olmadığı halde sahip çıkan mı? Mavi cezaevi arabası Ulucanlar Cezaevi'ne yaklaşırken zaman 1970'i gösteriyordu. 17 yaşındaki mahkum 7 yıl sürecek cezaevi hayatına başlamak üzereydi. Bundan sonra olacaklar hem kendisinin hem de birçok insanın kaderini değiştirecekti. Gün akşama kavuştu. Kapılar sürmelendi. Karavanadan payına düşen çorbaya baktı. Daldı gitti uzaklara. TURGAY TANÜLKÜ'NÜN HİKAYESİ! Bu öyķü gerçek bir babanın hayat hikayesidir. Bu öykü Turgay Tanülkü 'nün hikayesi. 1953 yılında doğar, Turgay Tanülkü. Babasını küçük yaşlarda kaybeder. Annesi çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaya çalışır. Fakat ne mümkün. Hayat zordur. Fakirlik vardır. Birde gençlik BABA NE DEMEK? Sırtını yasladığın dağ. Güven duygusu. Korkmamak Ama öyle olmaz. Yetiştirme yurdu, arkasından da cezaevi....Turgay'ı zor günler beklemektedir. Cezaevinde yaşadığı olaylar tüm den